ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ, ΕΙΔΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΚΑΙ Ζ.Ε.Π. ΕΝΙΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Α’ ΦΑΣΗ.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ – ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ! ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

Δευτέρα 24/8 στις 10:30 π.μ. κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ παίζουν με τις ζωές των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που χρόνια τώρα στηρίζουν το δημόσιο σχολείο. Σαν να μην έφτανε η καθυστέρηση των διορισμών στην Ειδική Αγωγή κατά ένα χρόνο και η εξαφάνιση των 5.000 διορισμών στη Γενική, που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, έπρεπε να γίνουν εφέτος. Σαν να μην έφτανε ο αποκλεισμός χιλιάδων αναπληρωτών, πολλοί από τους οποίους έχουν πολυετή προϋπηρεσία, λόγω παραβόλου και τεχνικών λαθών του συστήματος. Οι παλινωδίες και ο εμπαιγμός συνεχίζονται!

Εδώ και λίγες μέρες οι αναπληρωτές βιώνουν έναν απίστευτο εμπαιγμό με συνεχείς και αντικρουόμενες διαρροές για το αν και πότε θα γίνουν οι προσλήψεις της παράλληλης στήριξης, των Ζ.Ε.Π. και των τμημάτων υποδοχής (Τ.Υ.). Ενώ το ΥΠΑΙΘ διέδιδε ως και χθες (20/8) ότι κανένας συνάδελφος δεν θα προσλαμβανόταν στην Παράλληλη στήριξη και στα τμήματα Ζ.Ε.Π. κατά την α΄ φάση προσλήψεων, που αναμένονταν σήμερα 21/8, τελικά η όλη διαδικασία πάγωσε ως την ερχόμενη Τρίτη για να συμπεριλάβει και τις προσλήψεις στις παραπάνω δομές. Η προχειρότητα και η ανοργανωσιά του επιτελικού κράτους των «αρίστων» σε όλο της το μεγαλείο! Η υποτίμηση της ζωής και της εργασίας χιλιάδων συναδέλφων, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή αγωνιούν για το αν και που θα εργάζονται, εμφανής και δηλωτική μιας αντίληψης που αντιλαμβάνεται την πολιτική ως πεδίο ανέξοδων επικοινωνιακών χειρισμών και εντυπώσεων. Απαιτούμε από το Υπουργείο άμεσα και χωρίς παλινωδίες να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες προσλήψεις Γενικής, Ειδικής, Παράλληλης και Ζ.Ε.Π. ενιαία από την Α’ φάση.

Ακόμα και στην αναγκαία έγκαιρη πρόσληψη των αναπληρωτών είναι ολοφάνερη η έλλειψη σχεδιασμού και σοβαρότητας. Ενώ ανακοινώθηκε ότι οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν ως τις 25/8, οι συνάδελφοι καλούνται να κάνουν ανάληψη υπηρεσίας την 1/9 στα σχολεία που θα τοποθετηθούν. Αγνοούν στο Υπουργείο Παιδείας ότι αυτό για την πλειονότητα των Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. είναι αδύνατον, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές των μόνιμων εκπαιδευτικών (υπεραριθμίες, τοποθετήσεις αποσπασμένων εντός κι εκτός ΠΥΣΠΕ κλπ.). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να προσληφθούν την ίδια ημέρα αλλά να μισθοδοτηθούν με διαφορετικές ταχύτητες. Ενώ η προϋπηρεσία τους θα μετράει από την ημέρα πρόσληψής τους (πιθανότατα 25/8) θα αρχίσουν να πληρώνονται από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας στα σχολεία. Θα παρουσιαστεί έτσι το φαινόμενο σε κάποιες Διευθύνσεις (με μικρό αριθμό συναδέλφων) να αρχίσουν να πληρώνονται από 1/9, ενώ σε άλλες ενδεχομένως ως και 10 μέρες μετά.

Για να αποφευχθεί αυτή η καταφανέστατη αδικία καλούμε το Υπουργείο να θεωρήσει ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας όλων των αναπληρωτών την ημέρα πρόσληψής τους. Ταυτόχρονα, καλούμε το Υπουργείο προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τόσο των συναδέλφων αναπληρωτών όσο και των σχολικών μονάδων, να δώσει τη δυνατότητα στους προσληφθέντες να προχωρήσουν στην ανάληψη υπηρεσίας ενιαία και με ηλεκτρονικό τρόπο, απευθείας στη  Διεύθυνση Π.Ε. που θα προσληφθούν.

  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Κατάργηση του ν.4589/2019 για το προσοντολόγιο. Άμεσος διορισμός όλων των αναπληρωτών που έχουν υπογράψει έστω και μία σύμβαση στην εκπαίδευση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Πλήρη εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κ.λπ.) με αποδοχές, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων. Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους.
  • Να γίνουν όλες οι προσλήψεις αναπληρωτών γενικής, ειδικής, παράλληλης και Ζ.Ε.Π. ενιαία από την α’ φάση.
  • Αύξηση των πιστώσεων για αναπληρωτές, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων εξ’ αιτίας της πανδημίας.

Συμμετέχουμε μαζικά και καλούμε στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα ζητήματα όλων των απορριφθέντων των πινάκων του ΑΣΕΠ και αίτημα τη μη χρήση των προσωρινών πινάκων του ν. 4589 τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 10:30π.μ.