Ντροπή! Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων διεκόπη από την 1η Μαρτίου!

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
θωρούνε ταπεινό
να μιλάς για το φαΐ
Ο λόγος; Έχουνε κιόλας φάει
Μπ. Μπρέχτ

Αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση διεκόπη από την 1η Μαρτίου η διανομή των σχολικών γευμάτων, τα οποία έφταναν τις 185.000!

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν μερίμνησαν έγκαιρα ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα να έχει «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο για άγνωστο χρονικό διάστημα. Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη.

Όταν η Κυβέρνηση είναι απασχολημένη με το να επιτίθεται στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας και συνεχίζει να εφαρμόζει αδιέξοδες και εγκληματικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας με το να μην ενισχύει το ΕΣΥ, είναι αναμενόμενο να μην ενδιαφέρεται για τη συνέχιση του προγράμματος σίτισης χιλιάδων οικογενειών. Είναι ντροπή να μην έχει προνοήσει το Υπουργείο Παιδείας ώστε να μην διακοπεί το πρόγραμμα ούτε για μία ημέρα. Είναι ακόμη πιο εξοργιστικό όταν στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, στην Περιφέρεια Αττικής, όπου τα σχολεία βρίσκονται και πάλι σε αναστολή λειτουργίας, να μην έχει προβλεφθεί τρόπος συνέχισης του προγράμματος. Εν μέσω πανδημίας και βαθιάς οικονομικής κρίσης, με χιλιάδες νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν λόγω ανεργίας, με εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας να ζουν με ψευτοεπιδόματα, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απέδειξε ποιες είναι οι προτεραιότητές της, δείχνει που καθυστερεί και που όχι. Από τη μια, τροφοδοτεί τόσο καιρό με ζεστό χρήμα τους μεγαλοεπιχειρηματίες με «fast track» διαδικασίες και από την άλλη αδιαφορεί για τα παιδιά του λαού, αντιμετωπίζοντας την οποιαδήποτε παροχή ανακούφισης ως «κόστος».

Χιλιάδες οικογένειες στηρίζονται σε αυτά τα γεύματα. Οι ανάγκες φυσικά δεν περιορίζονται μόνο στο χρονικό διάστημα που τα σχολεία λειτουργούν ούτε οι ανάγκες σταματούν όταν τα παιδιά φοιτούν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, καθώς το πρόγραμμα σίτισης περιορίζεται μόνο στα Δημοτικά.

Τα προγράμματα σίτισης γεννήθηκαν μετά από τις προσπάθειες, άλλοτε φανερές και άλλοτε σιωπηλές, πολλών εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από τα δίκτυα αλληλεγγύης όπου στήθηκαν σε σχολεία, γειτονιές και συλλόγους, οι εκπαιδευτικοί απέδειξαν ότι ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι αναγκαίος. Όχι στις διακηρύξεις και στα λόγια αλλά στην πράξη. Οι εκπαιδευτικοί προχωρήσαμε και συνεχίζουμε να προχωρούμε σε ποικίλες μορφές οργάνωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα και έξω από τα σχολεία μας για τη στήριξη των φτωχών μαθητών μας και των οικογενειών τους. Όταν το 2011 οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ξεκινήσαν εκστρατεία κατά της φτωχοποίησης των μαθητ(ρι)ών μας, λοιδορηθήκαμε και καταγγελθήκαμε από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κυρία Διαμαντοπούλου για ψεύδη και πολιτική σπέκουλα. Από το 2015, μετά και πάλι ύστερα από τις έντονες και συνεχείς κινητοποιήσεις και ενέργειες των Συλλόγων Π.Ε. προς το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ξεκίνησε το πρόγραμμα διανομής συσσιτίων σε όλα τα παιδιά συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να διανέμονται 185.000 μερίδες σε 1.227 σχολεία.

Στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας το κράτος παρόλο που ήξερε τι θα συμβεί, δεν έκανε καμιά προετοιμασία. Η σίτιση χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους δεν είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας για την Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση.

Πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ότι το ίδιο το κράτος με δικά του έξοδα πρέπει να μεριμνήσει για κρατικό πρόγραμμα σίτισης και περίθαλψης των μαθητ(ρι)ών σε όλα τα σχολεία.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει άμεσα απόφαση καταδίκης αυτής της αρνητικής εξέλιξης. Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τους γονεϊκούς φορείς να συντονιστούμε και να διοργανώσουμε από κοινού κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.