Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αχθοφόροι ούτε διανομείς

Με αφορμή το μήνυμα της Διεύθυνσης Π.Ε. Πειραιά προς τις σχολικές μονάδες για να παραλάβουν ενημερωτικό υλικό για την υλοποίηση του προγράμματος DENTIST PASS, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “Η Πρόοδος” επανέρχεται για μια ακόμη φορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών από το ΥΠΑΙΘ, ωσάν να είναι βοηθητικό προσωπικό και όχι επιστήμονες που η Πολιτεία τους έχει αναθέσει το κομβικής σημασίας έργο της αγωγής και εκπαίδευσης των μαθητών.

Για πολλοστή φορά γινόμαστε μάρτυρες υλοποίησης προγραμμάτων που σχεδιάζονται από πολιτικές άλλων Υπουργείων και άλλων Φορέων και τα οποία προγράμματα εκτελούνται από υπαλλήλους του ΥΠΑΙΘ: τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή. Προγράμματα που πολλές φορές στήνονται στο πόδι με τουλάχιστον αμφίβολα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.

Επισημαίνουμε πως στη δύσκολη συγκυρία από την έλευση των μνημονίων και έπειτα, οι εκπαιδευτικοί έχουμε βάλει πολλές φορές πλάτη για να υποστηρίξουμε τους μαθητές αλλά και τις οικογένειές τους για την άμβλυνση κοινωνικών αδικιών και ανισοτήτων, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών. Δεν είναι όμως δυνατό να μετακυλίεται κάθε φορά η ευθύνη στις πλάτες των εκπαιδευτικών! Οι κοινωνικές αδικίες αίρονται με την εξάλειψη των πολιτικών εξαθλίωσης των εργαζομένων και όχι με προγράμματα pass, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια και η διόγκωση της έμμεσης φορολογίας απομειώνουν την αγοραστική δύναμη και εξανεμίζουν τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Ξεκαθαρίζουμε πως η ευθύνη για την οργάνωση αυτών των προγραμμάτων βαρύνει ασφαλώς τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ και, ασφαλώς, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους και στο πώς θα φτάνει στις σχολικές μονάδες το κάθε είδους υλικό με τη συνδρομή των υποστηρικτικών υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εν κατακλείδι, δηλώνουμε την πλήρη διαφωνία μας με τον τρόπο που επέλεξε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να παραδοθεί το ενημερωτικό υλικό του εν λόγω προγράμματος στις σχολικές μονάδες και

καλούμε

τα Μέλη μας να μην προχωρήσουν στην παραλαβή αυτού παρά μόνο αν άλλες υπηρεσίες το παραδώσουν στις δικαιούχες σχολικές μονάδες.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.