ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘ  ΤΡΙΤΗ 23 /6 /2020 στις 13:30

Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4692/2020 που πρόσφατα ψήφισε. Tο ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε τα νέα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων και Λυκείων (αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Ημερησίου και Εσπερινού Γυμνασίου 2020-2021 – ΦΕΚ Ιούνιος 2020).

Τα ωρολόγια προγράμματα που ανακοινώθηκαν, εξαφανίζουν μαθήματα και ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους, αποτελούν ευθεία βολή στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών αφήνοντας πλήθος συναδέλφους της δευτεροβάθμιας με ελλειμματικό ή και μηδενικό διδακτικό ωράριο, πλήττουν ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Οι κλάδοι των Κοινωνικών, Οικονομικών, Πολιτικών και Νομικών Επιστημών και Καλλιτεχνικής παιδείας ουσιαστικά και τυπικά αφανίζονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση!

 • Οι κοινωνικές επιστήμες εξαφανίζονται από την Β΄ και Γ΄ ΓΕΛ και μειώνονται οι ώρες στην Α΄ Λυκείου. Στο Γυμνάσιο, το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας  γίνεται μονόωρο και μόνο για την Α΄ Τάξη. Η προοπτική εξαφάνισης και κατάργησης του είναι πια παραπάνω από εμφανής! Για το ΥΠΑΙΘ, οι μαθητές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όσα τους αφορούν ως κοινωνικά και πολιτικά όντα!
 • Όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας καταργούνται από το Λύκειο και μένουν ως μονόωρα στο Γυμνάσιο τα εικαστικά και η μουσική. Εξαφανίζουν ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη και τον πολιτισμό. Ανάμεσα τους και το Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, που είναι εξεταζόμενα  μαθήματα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Οι υποψήφιοι αυτών των σχολών θα οδηγηθούν αναγκαστικά στην παραπαιδεία.

Το δημόσιο σχολείο, και ειδικά το Λύκειο, χάνει τον όποιο παιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα είχε, καθώς καταργούνται όλα τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής και των κοινωνικών επιστημών που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης.

Είναι φανερό πως τα ωρολόγια προγράμματα του Υπουργείου παιδείας :

 • προωθούν την ελαχιστοποίηση του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και τη μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού.
 • υπονομεύουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία Το ΥΠΑΙΘ δημιουργεί νέα «δεξαμενή» πλεοναζόντων καθηγητών  χωρίς ωράριο, μόνιμα μετακινούμενων σε 4 και 5 σχολεία, που δεν θα μπορούν πλέον να πάρουν πουθενά και ποτέ οργανική θέση.  Νωπές οι μνήμες των διαθεσιμοτήτων των συναδέλφων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ το 2013 επί Αρβανιτόπουλου… που τότε έγιναν με κατάργηση ειδικοτήτων….αλλά και των υποχρεωτικών μετατάξεων εκπαιδευτικών που «περίσσευαν» από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 • εναρμονίζονται με το αγοραίο εξεταστικοκεντρικό σχολείο της Κεραμέως, με λιγότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς, λιγότερη γνώση και κυριαρχία των δεξιοτήτων, όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. Ό,τι δεν δημιουργεί και δεν κινείται στην σφαίρα των δεξιοτήτων, soft skills, ο,τι δεν εξετάζεται θεωρείται περιττό και δεν αξίζει να υπάρχει ως αντικείμενο διδασκαλίας στο δημόσιο σχολείο.

Σ’ αυτές τις συνθήκες δε χωρά καμία τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων, που καλλιεργεί συνειδητά η κυβέρνηση προκειμένου να μείνουν στο απυρόβλητο οι αντιδραστικές – αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις και μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διεκδικούμε:

 • Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για τα ωρολόγια προγράμματα ΤΩΡΑ.
 • Όχι στον εξοστρακισμό μαθημάτων και ειδικοτήτων.
 • Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. Καμία ειδικότητα και κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει. Καμία απόλυση αναπληρωτή συναδέλφου μας .
 • Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών. Αποκλειστικά με την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Διορισμό όλων των αναπληρωτών. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών.
 • Πλήρη διασφάλιση των θέσεων όλων των συναδέλφων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
 • Μείωση των μαθητών στα τμήματα τώρα.
 • Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος Κεραμέως, 4692/2020

Στο πλαίσιο αυτό και για όλα τα παραπάνω το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει η Ο.Λ.Μ.Ε. την Τρίτη 23 – 6 – 2020 στις 13:30 στο ΥΠΑΙΘ.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.