Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (29/01/2023)

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 20.00

Στο Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ  

(Ιπποκράτους 7, Αθήνα. Σταθμός μετρό Πανεπιστήμιο)

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του συλλόγου μας θα παρακολουθήσουμε την θεατρική παράσταση:

“Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ”

του Ντάριο Φο  

(Τιμή εισιτηρίου 17€)

Ο Σύλλογος έχει κάνει κράτηση 75 θέσεων. Όποιος-α συνάδελφος-ισσα επιθυμεί να παρακολουθήσει την παράσταση θα πρέπει να προμηθευτεί μόνος του (ή κατά σχολείο) το εισιτήριό του. Είναι αυτονόητο πως όσο πιο νωρίς το προμηθευτεί τόσο μεγαλύτερη επιλογή θέσεων θα έχει.

Από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 ως και την Κυριακή 15  Ιανουαρίου 2023 μπορούμε να παραλαμβάνουμε τα εισιτήρια μας από τα ταμεία του θεάτρου.  
τηλ. επικοινωνίας με το θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ: 2103600832
Ώρες λειτουργίας ταμείου: Τετάρτη ως Κυριακή 5.30μ.μ.-8.30μ.μ.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Από το «Αθηνόραμα»

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές. Τολμηρό, διασκεδαστικό, πολιτικό και βλάσφημο, το έργο του Ντάριο Φο ευτυχεί στη μουσική σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που το απογειώνει, τινάζει από πάνω του τη σκόνη του χρόνου, το φιλτράρει μέσα από το εδώ και τώρα και μας το ξανασυστήνει, αφού το συνδέσει με τη σφραγίδα του συγγραφέα, αυτού του “αρλεκίνου” του 20ού αιώνα, που έκανε σύγχρονο πολιτικό θέατρο, αντλώντας από τη λαϊκή παράδοση της χώρας του. Πίσω από τον χαρακτηριστικό τίτλο βρίσκεται το πραγματικό περιστατικό του θανάτου ενός αναρχικού στο Μιλάνο το 1969, που έπεσε (;) από το παράθυρο του αστυνομικού τμήματος. Εκεί, διεξαγόταν η ανάκρισή του ως υπόπτου για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί σε κεντρική τράπεζα της πόλης. Πάνω στο γεγονός, ο Φο έστησε μια ιλαροτραγωδία για την αστυνομική βία και την κατάχρηση εξουσίας, δημιουργώντας για κεντρικό ήρωα έναν δαιμόνιο, πανούργο άνδρα, μάστερ των μεταμφιέσεων, που αλλάζει ταυτότητες προκειμένου να εκμαιεύσει από τους αστυνομικούς όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης με την τραγική κατάληξη.

Ο Κακλέας στηρίζει πάνω στον Πάνο Βλάχο, που αποδεικνύεται ένας πολυτάλαντος περφόρμερ, την ενσάρκωση ενός γελωτοποιού-παλιάτσου, περιπλανώμενου θεατρίνου και μουσικού, που διασχίζει τις εποχές και τους αιώνες για να παίξει μπροστά στους θεατές την πιο αγαπημένη απ’ όλες του τις ιστορίες, αυτή του “Αναρχικού”.  

Η παράσταση βγάζει τη γλώσσα και μας ξεβολεύει, ειδικά αφού το κείμενο έχει διανθιστεί με εμβόλιμες επικαιροποιημένες “σπόντες” για την αστυνομία, τη βία, την εξουσία, ακόμη και το ελληνικό θέατρο, εκπληρώνοντας το ζητούμενο του Φο για ένα θέατρο ζωντανό, μπουφονικό, σκεπτόμενο και διασκεδαστικό, που δείχνει ότι το κωμικό περίβλημα μπορεί να γίνει το ιδανικότερο για να εκφραστούν σκληρές αλήθειες. Η σωματικότητα και ο μουσικός χαρακτήρας (ο Βάιος Πράπας υπογράφει και εκτελεί τη μουσική, συμπλέοντας με τη δράση) δίνουν επιπλέον όγκο στις εξωστρεφείς ερμηνείες των ηθοποιών με επικεφαλής τον Πάνο Βλάχο (που, επίσης, τραγουδάει, παίζει μουσική και υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών) και τους Φοίβο Ριμένα, Θοδωρή Σκυφτούλη, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνο Μαγκλάρα και Στέλιο Πέτσο, που ερμηνεύουν κι αυτοί ζωηρά τους ρόλους τους στα πρότυπα της χοντροκομμένης λαϊκής κωμωδίας.

 ΓΚΛΟΡΙΑ Ιπποκράτους 7. Διάρκεια: 100΄.