Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (8/3/20)

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 και ώρα 19.00

Στο Θέατρο Εμπορικό

( Σαρρή 11, Ψυρρή)

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ομάδας του συλλόγου μας θα παρακολουθήσουμε την θεατρική παράσταση:

“Ο Θάνατος του Εμποράκου”

του Άρθουρ Μίλερ

(Τιμή του εισιτηρίου 12€)

Ο Σύλλογος έχει κάνει κράτηση 150 θέσεων. Όποιος-α συνάδελφος-ισσα επιθυμεί να παρακολουθήσει την παράσταση θα πρέπει να προμηθευτεί μόνος του (ή κατά σχολείο) το εισιτήριό του. Είναι αυτονόητο πως όσο πιο νωρίς προμηθευτεί το εισιτήριό του τόσο μεγαλύτερη επιλογή θέσεων θα έχει. Για τη μετάβαση στο θέατρο ο Σύλλογος θα μισθώσει πούλμαν.

Από την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ως και την Κυριακή 1  Μαρτίου μπορούμε να παραλαμβάνουμε τα εισιτήρια μας από τα ταμεία του θεάτρου ΑΛΙΚΗ,

Αμερικής 4, Αθήνα 105 64 (στάση Μετρό Σύνταγμα)

Για την διευκόλυνση τους οι συνάδελφοι καλό είναι να έχουν μαζί τους τον ακόλουθο κωδικό κράτησης: 1920410731

Τηλ. επικοινωνίας με το θέατρο ΑΛΙΚΗ: 21 0321 0021

Ώρες λειτουργίας ταμείου: Καθημερινά, 10πμ-10μμ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα εισιτήρια θα τα προμηθευτούμε από το θέατρο ΑΛΙΚΗ και όχι από το θέατρο ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ!!!

Λίγα λόγια για την παράσταση

Από το «Αθηνόραμα»

Ενας άδειος χώρος, ο γυμνός σκελετός ενός κτιρίου, αποτελεί το σκηνικό της παράστασης και μόνο ελάχιστα αντικείμενα χρησιμοποιούνται για να υποδείξουν τους χώρους δράσης. Έτσι η σκηνογραφία (που την υπογράφει ο σκηνοθέτης) δεν εγκλωβίζεται στην επιθυμία να αποτυπώσει ρεαλιστικά το σκηνικό περιβάλλον, εξυπηρετεί με ευρυθμία τις συνεχείς χωρικές και χρονικές μετατοπίσεις του έργου και λειτουργεί ως το λιτότερο δυνατό πλαίσιο για να αναδειχτούν οι χαρακτήρες. Κυρίως όμως το κουφάρι του σκηνικού μοιάζει να λειτουργεί συμβολικά και να παραπέμπει στο μεδούλι της ιστορίας του Μίλερ. Η αφαίρεση και ο συμβολισμός της σκηνογραφίας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως οδηγός της σκηνοθετικής γραμμής, κάτι όμως που ο Γιώργος Σκεύας απέφυγε, προτιμώντας να ακολουθήσει περισσότερο ασφαλείς λύσεις. Βέβαια, με ένα τόσο δυνατό δράμα κι έναν ηθοποιό της κλάσης του Δημήτρη Καταλειφού στον κεντρικό ρόλο, το τελικό αποτέλεσμα αποζημιώνει.

Ο «Θάνατος του εμποράκου» αποτελεί το κορυφαίο –για τους περισσότερους– έργο του Μίλερ και, κυρίως, το αντιπροσωπευτικότερο από αυτά που αποτυπώνουν το ξεθώριασμα του μύθου του αμερικανικού ονείρου. Ένα πολύ πικρό έργο είναι η ιστορία του Γουίλι Λόμαν, του πλανόδιου «εμποράκου» που έχει φτάσει στη δύση της καριέρας του και, όντας πια μεγάλος για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της, αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει στο σύστημα θέση γι’ αυτόν.

Το έργο αποτυπώνει το κούφιο οικοδόμημα του αμερικανικού ονείρου, δεν είναι όμως ούτε μανιχαϊστικό ούτε μονοδιάστατο. Ο Μίλερ, ως κορυφαίος δραματουργός, έχει δημιουργήσει ένα κοινωνικό έργο μεγάλης δυναμικής μέσα από την ιστορία ενός «καθημερινού» ανθρώπου, τον οποίο σκιαγραφεί εις βάθος, με όλες του τις αδυναμίες, τα ηθικά σφάλματα, ακόμη και με το δικό του μερίδιο ευθύνης σε όσα του επιφύλαξε η ζωή.

Με την παράστασή του ο Γιώργος Σκεύας δηλώνει έκδηλα τη γοητεία που του ασκεί το έργο. Κάτι τέτοιο φανερώνει η σκηνική ατμόσφαιρα: το ημίφως (φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη), τα νωχελικά τζαζ ακούσματα (Σήμη Τσιλαλή), η αποτύπωση της εποχής στα ρεαλιστικά κοστούμια (Εβελίνα Δαρζέντα). Η ποιητική διαχείριση του χρόνου από το ίδιο το έργο (τα συνεχή φλας μπακ δηλαδή, που επιτρέπουν στο παρελθόν να εισβάλει στα παροντικά δρώμενα) λειτουργεί ωραία, προσθέτει όμως και αυτή στη νωχελική, νοσταλγική αίσθηση που αποπνέει η παράσταση, την οποία έρχεται να διαρρήξει ο Δημήτρης Καταλειφός με την παθιασμένη ερμηνεία του: όλη η ορμή και η ματαίωση του Γουίλι, το πάθος και η παραίτησή του, η αγωνία και η έπαρσή του κυριαρχούν επί σκηνής. Δίπλα του έχουν ωραίες στιγμές οι Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Τάσος Λέκκας, Γιώργος Ζιόβας, εμφανίζονται όμως κάπως παροπλισμένοι από τη σκηνοθεσία.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ Σαρρή 11, Ψυρρή, 2103211750. Διάρκεια: 160΄.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.