Παναττική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ (22/5/2020)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι της Γκράβας μαζική σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους αρκετοί Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ.

Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την οργάνωση του αγώνα και της κοινής δράσης των σωματείων απέναντι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και την τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος αλλά και τις ευθύνες της κυβέρνησης και τα απαραίτητα μέτρα για το ανοιγμα των σχολείων. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έβαλε σε διαβούλευση το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, δεκάδες Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ από την Αττική και όλη την Ελλάδα, Ενώσεις Γονέων, φοιτητικοί σύλλογοι  και μαθητές κινητοποιήθηκαν αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό του χαρακτήρα. Αγωνιζόμαστε διεκδικώντας να πάρουν πίσω ένα νομοσχέδιο που, στην γραμμή όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, σαρώνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οξύνει τις ταξικές ανισότητες ορθώνοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση των μαθητών από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, υποβαθμίζει και υπονομεύει παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, προωθεί την αξιολόγηση, την αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, το εξεταστικό κάτεργο σε Γυμνάσιο και Λύκειο, τις αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε νηπιαγωγείο και δημοτικό. Οι κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και η κοινωνική, λαϊκή κατακραυγή υποχρέωσαν το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε ελιγμούς και υποχωρήσεις προκειμένου να διαφυλάξει τον κύριο κορμό των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του πολυνομοσχεδίου. Οι υποχωρήσεις αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση, παρά την ομόθυμη στήριξη των ΜΜΕ, δεν κατάφερε να αιφνιδιάσει και να φιμώσει το εκπαιδευτικό κίνημα, ότι η προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων δεν είναι ένας ευχάριστος περίπατος αλλά αντίθετα, υπάρχει η δυνατότητα της συνολικής ανατροπής τους. Αυτή την κατεύθυνση, της συνολικής απόσυρσης του πολυνομοσχεδίου και της τροπολογίας για τη ζωντανή αναμετάδοση πρέπει να υπηρετεί ένα κοινό αγωνιστικό σχέδιο το επόμενο διάστημα. Οι πρωτοβουλίες, ο συντονισμός και η κοινή δράση των εκπαιδευτικών σωματείων που σήκωσαν το βάρος της αντιπαράθεσης όλο το προηγούμενο διάστημα αποκτούν σε αυτή τη συγκυρία ακόμα πιο κρίσιμη σημασία.

Το Υπουργείο Παιδείας, παρά το συνεχώς ογκούμενο κύμα αντιδράσεων εκπαιδευτικών, γονιών και φορέων για την ψήφιση της τροπολογίας που νομοθετεί τη ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση του μαθήματος και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης αριθμ. 57233/Υ1/15-5-2020, επιμένει στην εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης και αντιεκπαιδευτικής πρακτικής. Η ταυτόχρονη μετάδοση της διδασκαλίας προδίδει την παιδαγωγική σχέση και την παιδαγωγική εμπιστοσύνη εκπαιδευτικού και μαθητών, υπονομεύει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Το εκπαιδευτικό κίνημα θα ακυρώσει στην πράξη αυτές τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, εξωραΐζοντας  τις ευθύνες της και αντιμετωπίζοντας ως κόστος τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και τις αναγκαίες κτιριακές προσαρμογές που απαιτούνται, προχώρησε στο άνοιγμα των σχολείων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ετοιμάζεται να ανοίξει και τα σχολεία στην Πρωτοβάθμια. Απαιτούμε την εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων, πλήρη τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής, ολιγομελή τμήματα, απολυμάνσεις, καθαριότητα, άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε κοινή αντίληψη για τις παρακάτω προτάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων και δράσεων:

  • Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 26/5 στην Αθήνα (Προπύλαια, ώρα 19.00 και πορεία στη Βουλή) και σε άλλες πόλεις.
  • Κοινές δράσεις και εκδηλώσεις για το πολυνομοσχέδιο και την τροπολογία για τις κάμερες, στις γειτονιές μας, μαζί με τους Συλλόγους/Ενώσεις Γονέων, την επόμενη εβδομάδα.
  • Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, με προοπτική να πραγματοποιηθούν Ολομέλειες Προέδρων στις δύο Ομοσπονδίες άμεσα.
  • Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 3 Ιουνίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
  • Την ημέρα κατάθεσης του ν/σ στις επιτροπές της Βουλής, 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, πορεία προς τη Βουλή και το Μ. Μαξίμου και αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Αμέσως μετά συντονισμός – σύσκεψη αγώνα Συλλόγων Εκπ/πών ΠΕ και ΕΛΜΕ με πρόταση απεργιακής και αγωνιστικής κλιμάκωσης.
  • Συνεχίζουμε με τις αποφάσεις των 77 Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Καλούμε και τους υπόλοιπους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να πάρουν απόφαση απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση.
  • Καλούμε Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις καταγγελίας, εκ νέου, για την περικοπή προϋπηρεσίας των αναπληρωτριών στο Σύλλογο ΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής.
  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των καθαριστριών για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.
  • Κοινή αγωνιστική δράση και συμπόρευση με τον αγώνα των υγειονομικών με κορύφωση την κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου και με το εργατικό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για το ζήτημα των ΣΣΕ.
  • Νέα κινητοποίηση στην περιφερειακή Δ/νση Αττικής για την απόσυρση της εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ για τα ΚΕΣΥ και την αποτροπή αναγκαστικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών.

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν αποφάσεις των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ στην κατεύθυνση της απόφασης της ΑΔΕΔΥ για απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, αλλά και στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής της τροπολογίας και της Υ.Α. με ανοιχτά σχολεία. Επίσης, κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις από Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ που θα αποτυπωθούν στις ανακοινώσεις κάθε σωματείου.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.