ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Παρασκευή 31/1, στις 13.30, στα Προπύλαια

Κηρύσσουμε 1 έως 4 ώρες στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση

Η ζωντανή εκπαίδευση να βγει ξανά στο δρόμο του αγώνα!

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στην εκπαίδευση, την εργασία, την ασφάλιση και στα κοινωνικά δικαιώματα:

 • Προωθεί την αυτοαξιολόγηση/αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών επιδιώκοντας να κάνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την επέλαση των αξιολογητών στα σχολεία. Η αξιολόγηση αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο για την πλήρη εναρμόνιση με τις νεοφιλελεύθερες/νεοσυντηρητικές επιλογές για ένα φθηνό, ευέλικτο, συντηρητικό σχολείο των κατακερματισμένων πληροφοριών και των ταξικών φραγμών: δημοτικό σχολείο Διαμαντοπούλου και Φίλη, συστάσεις για αυστηρή βαθμολογία στο δημοτικό, προτάσεις για περιφερειακές εξετάσεις από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού και σύνδεσή τους με την αξιολόγηση, τράπεζα θεμάτων στο λύκειο, βάση του δέκα, επιλογή του αριθμού εισακτέων από τα ΑΕΙ.
 • Με το τελευταίο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά κολέγια ενισχύει με όλους τους τρόπους  την ιδιωτική εκπαίδευση, τους επιχειρηματίες και τους σχολάρχες, συνδέει την αξιολόγηση των ΑΕΙ με τη χρηματοδότησή τους, εμπορευματοποιεί τα πτυχία και επιτίθεται στη δημόσια εκπαίδευση κατασυκοφαντώντας με κάθε ευκαιρία την ίδια, τους εκπαιδευτικούς και τους /τις μαθητές /τριες.
 • Προωθεί το προσοντολόγιο του Γαβρόγλου διαμορφώνοντας τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης με τις αιτήσεις αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών στη Γενική Αγωγή που είναι σε εξέλιξη. Απειλεί δια βίου όλους τους νέους εκπαιδευτικούς με το αέναο κυνήγι προσόντων επί πληρωμή, ανταγωνισμό και ανθρωποφαγία και με την ανατροπή των πινάκων επιβάλει μόνιμη κινητικότητα και ανασφάλεια – ακόμα και απολύσεις.
 • Με το νέο ασφαλιστικό όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου αλλά σταθεροποιεί την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και κοροϊδεύει με «αυξήσεις» λογιστικού τύπου για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Διαμορφώνει μεγαλύτερες αποδόσεις στα τελευταία χρόνια δουλειάς σπρώχνοντας τους εργαζόμενους να παραμένουν μέχρι τα 40 χρόνια υπηρεσίας. Προχωράει στην ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ με τον ΕΦΚΑ για να «βάλει χέρι» στα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ των 7 δις και να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ αλλά και να υπονομεύσει τα ταμεία και τις παροχές σε υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη.
 • Εμπλέκει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με νέα κούρσα εξοπλισμών. Εκτός από τον πολεμικό κίνδυνο, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα επιβαρύνουν με υπέρογκες δαπάνες, παρατείνοντας τη σκληρή λιτότητα και τις περικοπές.

Απαιτούμε, διεκδικούμε:

 • Όχι στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.
 • Κατάργηση του ν. 4589/19 (προσοντολόγιο). Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Άμεσος διορισμός όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.
 • Όχι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά του 13ου μισθού και της 13ης σύνταξης.
 • Άμεση καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής.
 • Αγωνιζόμαστε για το δημόσιο δωρεάν σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.

Προχωράμε αποφασιστικά με πρόταση για πολύμορφο αγώνα διαρκείας:

 • Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Παρασκευή 31/1, στις 13.30 στα Προπύλαια. Αμέσως μετά, μαζική σύσκεψη αγώνα των εκπαιδευτικών σωματείων στη ΔΟΕ.
 • Κηρύσσουμε 1 έως 4 ώρες στάση εργασίας την Παρασκευή 31/1 για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση. Οι συνάδελφοι μπορούν να κάνουν χρήση δηλώνοντας από 1-4 ώρες στάση εργασίας, ανάλογα με το πρόγραμμά τους, καλύπτοντας τόσο το πρωινό όσο και το ολοήμερο πρόγραμμα.
 • Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία των 74 Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. Προτείνουμε την άμεση έκδοση αφίσας με το κείμενο των Συλλόγων ΠΕ-ΕΛΜΕ.
 • Απεργιακή κινητοποίηση για να μην περάσει – να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.