ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ (19/6/2020)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκρότηση των τμημάτων της Α΄ ΔημοτικούΥλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγήςΙατρικές βεβαιώσεις αναπληρωτών

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 το Δ.Σ του Συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόδος» πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και συνάντηση με τον Δ/ντη Εκπ/σης όπου έθεσε τα ακόλουθα θέματα:

α) Συγκρότηση των τμημάτων της Α΄ Δημοτικού για τη σχολική χρονιά 2020-21

Η αύξηση του κατώτατου αριθμού συγκρότησης τμήματος στους 15 μαθητές και του ανώτατου στους 25 οδηγεί στην απώλεια τμημάτων, δημιουργεί πληθωρικές τάξεις και προκαλεί αναγκαστικές μετακινήσεις «υπεράριθμων» μαθητών και εκπαιδευτικών. Ο σύλλογός μας αντιτάχτηκε στην συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς και στο σύνολο του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία και εντείνει τη δράση του για να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν στην πράξη όλες οι αντιεκπαιδευτικές του ρυθμίσεις. Η εμμονή στο κατώτατο όριο των 15 μαθητών οδηγεί στην δημιουργία μεγάλων τμημάτων των 25 μαθητών υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπλέον έρχεται σε αντίθεση με τις αναγκαιότητες που επιβάλει η πανδημία και η πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων. Η απόρριψη των αιτημάτων των σχολείων για την δημιουργία νέων τμημάτων Α΄ Δημοτικού, ακόμα και όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις (σχολικές αίθουσες), αντιτάσσει στα αυτονόητα παιδαγωγικά κριτήρια τη λογική των δημοσιονομικών περικοπών σε λειτουργικά έξοδα και εκπαιδευτικό προσωπικό. Από τη σκοπιά αυτή απαιτήσαμε να γίνουν αποδεκτές όλες οι εισηγήσεις των σχολείων για την δημιουργία νέων τμημάτων και να μην γίνουν αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών σε όμορα σχολεία. Επιπλέον απαιτήσαμε την έγκαιρη πρόσληψη όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά.

β) Συνθήκες υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στα σχολεία του Συλλόγου μας.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον Πειραιά το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο. Η εφαρμογή του, παρά το θετικό πρόσημο της επέκτασης του σχολικού δικτύου για έναν επιπλέον χρόνο, της εγγραφής όλων των νηπίων και προνηπίων που το επέλεξαν στο δημόσιο νηπιαγωγείο και της δημιουργίας περισσότερων από ογδόντα (80) νέων θέσεων εργασίας, δεν ήταν χωρίς δυσκολίες και προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με τη στέγαση τμημάτων ή παραρτημάτων νηπιαγωγείων σε ακατάλληλες αίθουσες, τη δημιουργία πληθωρικών τμημάτων των 25 μαθητών και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Τις περισσότερες φορές η λειτουργία των τμημάτων αυτών έγινε κατορθωτή χάρη στο μεράκι και την επαγγελματική ευσυνειδησία των συναδέλφων νηπιαγωγών. Τη νέα σχολική χρονιά τα υπάρχοντα δεδομένα δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται. Η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην εγκατάσταση των λυόμενων προκατασκευασμένων αιθουσών (8 στο Πειραιά και 4 στην Δραπετσώνα) θα παρατείνει τη στέγαση των νηπίων στις ίδιες ακατάλληλες αίθουσες. Στην καλύτερη περίπτωση η εγκατάσταση των νέων αιθουσών θα γίνει δύο ή τρείς μήνες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Ταυτόχρονα η αύξηση του ανώτατου ορίου στους 25 μαθητές ανά τμήμα μετατρέπει τα 25άρια τμήματα από αναγκαστική εξαίρεση σε κανόνα.

γ) Το θέμα με τις ιατρικές βεβαιώσεις που κατέθεσαν συνάδελφοι αναπληρωτές κατά τη διαδικασία πρόσληψή τους και ζητείται από την Δ/νση να τις υποβάλουν εκ νέου.

Ο Δ/ντης Εκπαίδευσης με πρόσφατες οδηγίες προς τους συναδέλφους αναπληρωτές επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των «ελλιπών» ιατρικών βεβαιώσεων. Σε έγγραφο που απέστειλε στα σχολεία στις 18 Ιουνίου σημείωνε τα ακόλουθα:

«Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε φακέλους αναπληρωτών, σε μέρος αυτών διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα έντυπα των ιατρικών γνωματεύσεων […] Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που δεν έχουν ανταποκριθεί και δεν έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα δε θα παραλάβουν τα έντυπα λήξης της σύμβασής τους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αφού υπενθύμισε στον Δ/ντή Εκπ/σης όσα είχε επισημάνει ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου σε αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα, τόνισε τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και το κλείσιμο των σχολείων σχεδόν 10 μέρες αργότερα. Οι συνθήκες αυτές εμπόδισαν την εξασφάλιση νέων βεβαιώσεων αφού η πρόσβαση των συναδέλφων στα νοσοκομεία ήταν αντικειμενικά αδύνατη. Η εκπεφρασμένη πρόθεση του Δ/ντή εκπαίδευσης να μην αποστείλει σε σημαντικό αριθμό συναδέλφων αναπληρωτών- που απολύονται αυτή την περίοδο- τα έντυπα λήξης της σύμβασής τους στερεί την πρόσβαση στο ταμείο ανεργίας. Τους στερεί ακόμα κι αυτό το ελάχιστο επίδομα για τους μήνες που θα βρίσκονται άνεργοι. Δηλώσαμε ότι η ενέργεια αυτή είναι άστοχη, στερείται νομικής βάσης και απαιτήσαμε να αποσταλούν κανονικά σε όλους τους αναπληρωτές τα έντυπα λήξης των συμβάσεων τους, ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρουν να προσκομίσουν νέες βεβαιώσεις.

Από την πλευρά του ο Δ/ντης εκπαίδευσης Πειραιά:

α) Ανέφερε ότι από τα σχολεία ολόκληρης της Δ/νσης Πειραιά καταγράφηκαν αιτήματα για την δημιουργία εννέα (9) νέων τμημάτων – απ’ αυτά δύο προέρχονται από σχολεία του συλλόγου μας. Σε ό,τι αφορά τις δικές του ενέργειες μας διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει τα αιτήματα των σχολείων με θετική εισήγηση στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Αττικής και τόνισε ότι με βάση τον νόμο η απόφαση για τη συγκρότηση νέων τμημάτων ανήκει στον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης. Επίσης μας εξήγησε ότι ο Περιφερειακός Δ/ντης απαιτεί την υποβολή αιτιολογημένης έκθεσης για κάθε σχολείο χωριστά όπου θα αναφέρεται η ύπαρξη διαθέσιμων αίθουσας και εκπαιδευτικού.

β) Ενημέρωσε ότι οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία δεν διαφοροποιούν την κατάσταση σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ο αριθμός των πρωινών τμημάτων είναι ακριβώς ίδιος (337) ενώ των ολοήμερων αυξήθηκε κατά δύο (184 φέτος έναντι 182 πέρυσι). Με βάση αυτό το δεδομένο θα συνεχιστεί και φέτος η περσινή τακτική μετακίνησης υπεράριθμων νηπίων και προνηπίων σε όμορα νηπιαγωγεία και παραρτήματα και η συγκρότηση τμημάτων με 25 μαθητές. Η αύξηση του αριθμού των εγγραφών στα νηπιαγωγεία της Δραπετσώνας δημιούργησε την ανάγκη εξασφάλισης επιπρόσθετων αιθουσών. Έτσι εκτός του παραρτήματος που λειτουργεί ήδη στο παλιό δημαρχείο Δραπετσώνας δημιουργούνται δύο ακόμα παραρτήματα στο 4ο Δημοτικό Κερατσινίου και στην «παιδική στέγη Κρώσφηλδ». Τέλος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και εκτιμήσεις του συλλόγου μας ότι η εγκατάσταση των λυόμενων προκατασκευασμένων αιθουσών θα καθυστερήσει χωρίς να προσδιορίσει το χρόνο εγκατάστασής τους.

γ) Αναφορικά με τις ιατρικές βεβαιώσεις των αναπληρωτών ανέφερε ότι το ζήτημα αφορά 200 περίπου συναδέλφους από τους 300 στων οποίων τις γνωματεύσεις είχαν αρχικά εντοπιστεί παρατυπίες. Δήλωσε ότι ακολουθεί οδηγία της Επιτροπής Δημοσιονομικών Ελέγχων (Ε.Δ.ΕΛ) και ότι με το έγγραφο που έστειλε προσπαθεί να πιέσει προς την κατεύθυνση τακτοποίησης των εκκρεμών περιπτώσεων. Τέλος απαντώντας στο αίτημα μας να αποσταλούν κανονικά σε όλους τους αναπληρωτές τα έντυπα λήξης της σύμβασής τους άφησε να εννοηθεί ότι το εξετάζει ευνοϊκά.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

  • Η περιφρούρηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα των αναπληρωτών που αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι του κλάδου μας,
  • Η προάσπιση της επέκτασης του σχολικού δικτύου για έναν επιπλέον χρόνο με την θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και η εξασφάλιση των αναγκαίων κτιριακών υποδομών,

απαιτούν την αντιπαράθεση με τις πολιτικές λιτότητας και υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, την αγωνιστική εγρήγορση του εκπαιδευτικού κινήματος και την συσπείρωση των εκπαιδευτικών στα σωματεία τους.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.