ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ  ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (10/9/20)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και συνάντηση με τον Δ/ντη Εκπ/σης από τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας. Στη συνάντηση πήραν μέρος και οι Αιρετοί του ΠΥΣΠΕ Πειραιά.

Αντικείμενο της παράστασης διαμαρτυρίας αποτέλεσαν:

Α. Οι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν επιτρέπουν την ομαλή εκκίνηση της σχολικής χρονιάς για πολλά σχολεία.

Β. Ο ελλιπής σχεδιασμός της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, που δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες στην λειτουργία τους.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των συλλόγων Π.Ε Πειραιά ανέφεραν ότι διαιωνίζεται το απαράδεκτο καθεστώς των εκατοντάδων κενών ως αποτέλεσμα της αδιοριστίας και των περιοριστικών πολιτικών στην εκπαίδευση. Ταυτόχρονα τόνισαν ότι μπροστά στην πανδημία τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Οι Εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν είμαστε αναλώσιμοι. Οι όροι και οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων δεν εξαντλούνται στην χρήση της μάσκας όπως διατυμπανίζει το ΥΠΑΙθ αλλά απαιτούν:

 • Μέχρι 15 παιδιά στο τμήμα και προσλήψεις εκπαιδευτικών.
 • Εκπαιδευτικούς στη διάθεση της Δ/νσης για κάλυψη των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν εκτάκτως.
 • Προσλήψεις μόνιμων καθαριστών/στριών
 • Δωρεάν Υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα),
 • Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών σε όλα τα σχολεία.
 • Συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρωτόκολλο λειτουργίας που θα παίρνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των σχολείων.

Στον Δ/ντη εκπαίδευσης τέθηκαν τα ακόλουθα ερωτήματα:

 1. Πότε θα καλυφθούν τα κενά- ενδεικτικά αναφέρουμε 114 Δασκάλων και 40 Νηπιαγωγών – που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σχολεία; Πότε θα γίνει η β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών; Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία ως τότε, ειδικά στις περιπτώσεις που τα κενά αφορούν εκπαιδευτικούς πρωινών τμημάτων; Τι θα γίνουν τα παιδιά των τμημάτων αυτών στο βαθμό που τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπουν την ανάμειξη παιδιών από διαφορετικά τμήματα;
 2. Τι θα γίνει με το Ολοήμερο Σχολείο η επέκταση του οποίου διαφημίστηκε από το ΥΠΑΙΘ αλλά οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς καθώς φαίνεται θα αναγκάσουν τα περισσότερα σχολεία να εκκινήσουν τη χρονιά με λιγότερα τμήματα από τα αναγκαία;
 3. Προτίθεται ο Δ/ντης εκπαίδευσης στα σχολεία που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες να προχωρήσει στην κατάτμηση των τμημάτων που προσεγγίζουν τους 25 μαθητές ζητώντας από το ΥΠΑΙΘ την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού αναπληρωτών; (Κατατέθηκε σχετικός κατάλογος).
 4. Προτίθεται ο Δ/ντης εκπαίδευσης να εισηγηθεί την επαναλειτουργία ή την ενοικίαση αυτοτελών διδακτηρίων ώστε να προσεγγίσουμε τους 15 μαθητές στο τμήμα; Ενδεικτικά αναφέρθηκαν το διδακτήριο του 57ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά που καταργήθηκε το 2011 και το Μιχαλοπούλειο, ιδιωτικό σχολείο που έκλεισε το 2015.
 5. Πώς θα καλύπτονται τα κενά που προκύπτουν σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού με δεδομένα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που δεν επιτρέπουν την ανάμειξη παιδιών από διαφορετικά τμήματα; Μπορούν οι Σύλλογοι Διδασκόντων να προχωρούν στη διάσπαση τμήματος ή να αναθέτουν υπερωρίες; Θα υπάρξουν στη διάθεση της Δ/νσης εκπαιδευτικοί που θα αναπληρώνουν όσους απουσιάζουν;
 6. Πώς μπορεί να τηρηθεί η οδηγία του ΕΟΔΥ να μην αναμειγνύονται παιδιά από διαφορετικά τμήματα κατά την σίτισή τους στο ολοήμερο σχολείο χωρίς την ύπαρξη του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού;
 7. Πώς θα αποφευχθούν περιστατικά αντιπαλότητας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να φορέσουν μάσκα; Ήδη σε ορισμένα σχολεία γονείς κατά μόνας ή συντεταγμένα δηλώνουν την άρνησή τους απειλώντας με νομικά μέτρα.
 8. Προτίθεται ο Δ/ντης Εκπαίδευσης να παρέμβει προς στους δήμους του τομέα ευθύνης του ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού καθαρισμού των σχολείων; Ως σήμερα πολλά δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν χωρίς καθαρίστριες/τες με αποτέλεσμα να προβληματίζονται για την δυνατότητά τους να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα.
 9. Θα υπάρξει δυνατότητα αιτήσεων βελτίωσης θέσης για τους αναπληρωτές της α΄ φάσης πριν την τοποθέτηση των αναπληρωτών της β’ φάσης προσλήψεων;
 10. Τον απαράδεκτο αποκλεισμό από τις άδειες ειδικού σκοπού των συναδελφισσών παράλληλης στήριξης που εγκυμονούν.
 11. Την ημέρα του Αγιασμού θα διεξαχθούν μαθήματα όπως δήλωσε η υπουργός παιδείας ή οι μαθητές θα αποχωρήσουν μετά το πέρας της τελετής;

Από την πλευρά του Διευθυντή Εκπαίδευσης λάβαμε τις παρακάτω απαντήσεις:

 • Τα Κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελούν σοβαρό πρόβλημα το οποίο τις επόμενες μέρες θα διογκωθεί καθώς σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών θα αποχωρήσει με άδειες ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας. Κύριο μέλημα της Δ/νσης υπήρξε η καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πιστώσεων που είναι λιγότερες από όσες ζητήθηκαν αρχικά. Με τη λογική αυτή δεν δόθηκαν όλα τα κενά στην δημοσιότητα γιατί έτσι θα έμεναν χωρίς εκπαιδευτικούς τα σχολεία της Σαλαμίνας. Ελπίζει ότι στην Β΄ φάση προσλήψεων – που την προσδιόρισε στα μέσα του μήνα – θα καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά.
 • Στα σχολεία με κενά εκπαιδευτικών -ιδίως στα πρωινά τμήματα- θα πρέπει να γίνεται αναπροσαρμογή του προγράμματος με επιμερισμό των διαθέσιμων ωρών εκπαιδευτικών σε όλα τα τμήματα κάθε σχολείου. Στην περίπτωση που οι ώρες δεν επαρκούν το πρόγραμμα ολοκληρώνεται νωρίτερα.
 • Για την κατάτμηση τμημάτων στα σχολεία που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Παρέπεμψε το θέμα στο μέλλον λέγοντας ότι Θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και εφόσον έχει τη δυνατότητα θα προχωρήσει στην κατάτμηση τμημάτων όπου αυτό είναι δυνατόν.
 • Για το Ολοήμερο Σχολείο και την επέκτασή του ανέφερε ότι η οδηγία είναι να εξυπηρετηθούν όσοι γονείς ζητήσουν να γράψουν τα παιδιά τους. Για το ζήτημα της ανάμειξης των τμημάτων κατά τη σίτιση ανέφερε ότι όπου δεν είναι εφικτό να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ θα ακολουθούνται οι πρακτικές των προηγούμενων χρόνων. Σε κάθε περίπτωση οι επίβλεψη των μαθητών θα γίνεται μόνο από τους εκπαιδευτικούς του ολοήμερου, ενώ κάθε τμήμα θα σιτίζεται σε ξεχωριστή αίθουσα.
 • Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν εκτάκτως ανέφερε ότι αυτό ανήκει στη δικαιοδοσία του Συλλόγου διδασκόντων. Απέφυγε να τοποθετηθεί σαφώς τόσο στο ζήτημα του επιμερισμού των μαθητών στα υπόλοιπα τμήματα όσο και στην έγκριση υπερωριών. Ενημέρωσε δε ότι θα απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ για οδηγίες σχετικά με τη δυνατότητα μοιράσματος μικρού αριθμού μαθητών στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου.
 • Για τη χρήση της μάσκας σαφώς δήλωσε ότι ακολουθούμε τις οδηγίες που ορίζουν ότι οι μάσκες είναι υποχρεωτικές. Παράλληλα ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσπαθήσουν να πείσουν γονείς και μαθητές για τη χρησιμότητα της μάσκας. Δεν έδωσε όμως σαφείς απαντήσεις για το πως θα επιλύονται τυχόν αντιπαραθέσεις και προστριβές.
 • Για την καθαριότητα των σχολείων δήλωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Δ/νσης.
 • Αν η β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών γίνει σχετικά γρήγορα, θεωρεί αυτονόητο ότι θα δοθεί στους αναπληρωτές της α΄ φάσης η δυνατότητα βελτίωσης θέσης. Σε αντίθετη περίπτωση, αν προκύπτουν ζητήματα προσαρμογής των μαθητών, η δυνατότητα βελτίωσης θέσης θα εξεταστεί τότε.
 • Για το δικαίωμα των συναδελφισσών παράλληλης στήριξης που εγκυμονούν στις άδειες ειδικού σκοπού ανέφερε ότι η Δ/νση έχει απευθύνει ερώτημα προς το υπουργείο και αναμένει την απάντηση.
 • Την ημέρα του αγιασμού- ανεξάρτητα από τις δηλώσεις της υπουργού- θα γίνει ό,τι ορίζεται από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Συναδέλφισσσες/φοι,

Η υγειονομική και οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε ευκαιρία για τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Υπερασπίζουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου μας. Αρνούμαστε να εφαρμόσουμε προφορικές εντολές που καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασιακό μας ωράριο. Με αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο, με άρνηση αποδοχής αυθαίρετων εντολών, με ενημέρωση του συλλόγου σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης. Συσπειρωμένοι γύρω από τους συλλόγους μας αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση!

Το Δελτίο τύπου υπογράφουν οι Σύλλογοι Π.Ε.:

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας.