ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και συνάντηση με τον Δ/ντη Εκπ/σης από τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ Πειραιά και τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου- Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού – Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος» και Σαλαμίνας. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και αρκετοί συνάδελφοι αναπληρωτές.

Αντικείμενο της παράστασης διαμαρτυρίας αποτέλεσε το θέμα με τις ιατρικές γνωματεύσεις που κατέθεσαν ορισμένοι αναπληρωτές κατά τη διαδικασία πρόσληψή τους και ζητείται από την Δ/νση να τις υποβάλουν εκ νέου.

Οι συνάδελφοι αναπληρωτές που βιώνουν κάθε χρόνο την εργασιακή ανασφάλεια, καθώς δεν ξέρουν πότε και πού θα προσληφθούν, που είναι αναγκασμένοι σε ελάχιστο χρόνο μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής τους να ταξιδέψουν μακριά από τα σπίτια τους, να βρουν νέα κατοικία και να υποβληθούν κάθε χρόνο στην ίδια γραφειοκρατική διαδικασία προσκομίζοντας ξανά τα ίδια δικαιολογητικά (χαρτιά γιατρών, πιστοποιητικά κλπ.), ακόμα κι αν προσλαμβάνονται στην ίδια διεύθυνση εκπαίδευσης, γίνονται θύματα μιας ακόμη ταλαιπωρίας, για την οποία δε φέρουν την ευθύνη. Συγκεκριμένα, 350 περίπου αναπληρωτές της διεύθυνσης Πειραιά (50 από αυτούς ανήκουν στο Ε.Β.Π) έγιναν αποδέκτες ηλεκτρονικού μηνύματος που τους ενημερώνει ότι υπάρχει λάθος διατύπωση στις ιατρικές τους γνωματεύσεις και τους καλεί να προσκομίσουν νέες με την υπόδειξη να αναφέρεται σε αυτές ότι «είναι ικανοί να ασκήσουν τα διδακτικά τους καθήκοντα».

Κατά την συνάντηση τόσο οι εκπρόσωποι των συλλόγων Π.Ε Πειραιά όσο κι οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ απαίτησαν από την διοίκηση να ανακαλέσει άμεσα τη συγκεκριμένη οδηγία, καθώς εξαιτίας αυτής οι αναπληρωτές θα υποστούν νέα ταλαιπωρία και θα υποβληθούν σε επιπλέον έξοδα. Διατύπωσαν την εκτίμηση ότι όλα αυτά είναι αμφίβολο αν θα έχουν αποτέλεσμα, αφού πολλοί γιατροί αρνούνται να αναδιατυπώσουν τη γνωμάτευση σύμφωνα με την οδηγία και σε κάθε περίπτωση κανείς δε θα δεχτεί να το κάνει με πρωθύστερη ημερομηνία (την ημερομηνία πρόσληψης) τη στιγμή που έχουν περάσει 6 σχεδόν μήνες. Επισήμαναν επιπλέον ότι σε καμιά άλλη Δ/νση, τουλάχιστον της Αττικής, δεν ανακινήθηκε παρόμοιο ζήτημα γεγονός που από μόνο του μας βάζει σε σκέψη και προβληματισμό για τους χειρισμούς της Δ/νσης Πειραιά. Ταυτόχρονα σημειώθηκε ότι τα λάθη στις ιατρικές βεβαιώσεις, με ευθύνη της διοίκησης, κοινοποιήθηκαν στους ενδιαφερόμενους σχεδόν έξι μήνες από την ημέρα που αυτές κατατέθηκαν, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες για την διόρθωσή τους.

Ο Διευθυντής Εκπ/σης αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα των συλλόγων και δήλωσε ότι ακολουθεί την οδηγία που του κοινοποιήθηκε στις 15/11 από την Επιτροπή Δημοσιονομικών Ελέγχων (Ε.Δ.ΕΛ). Η οδηγία αναφέρει ότι κατά τους ελέγχους των προηγούμενων ετών διαπιστώθηκαν λάθη στις γνωματεύσεις και απαιτεί στα χαρτιά «να περιγράφονται από την υπηρεσία τα καθήκοντα της θέσης που πρόκειται να καταληφθεί». Υποστήριξε μάλιστα ότι έχει συνταχθεί από τη διεύθυνση συγκεκριμένο παραπεμπτικό το οποίο ήταν στη διάθεση των αναπληρωτών, όταν προσήλθαν για να αναλάβουν υπηρεσία.

Μετά από αυτό οι σύλλογοι απαίτησαν να λάβουν διευκρινίσεις, προκειμένου να γίνει ξεκάθαρο αν θα υπάρξουν επιπτώσεις σε περίπτωση μη προσκόμισης της νέας γνωμάτευσης και να εξασφαλίσουν όρους που θα κινούνται στην κατεύθυνση διευκόλυνσης των συναδέλφων.

Από την τοποθέτηση του Δ/ντη Εκπ/σης προέκυψαν τα ακόλουθα:

  1. Δε θα υπάρξει περικοπή της μισθοδοσίας των συναδέλφων αναπληρωτών ή καταγγελία της σύμβασής τους.
  2. Οι αναπληρωτές μπορούν να παραλάβουν από τη διεύθυνση τις παλιές γνωματεύσεις και να ζητήσουν από τους γιατρούς που τις είχαν εκδώσει διόρθωση ή επανέκδοση.
  3. Σε περίπτωση που το παραπάνω δεν είναι εφικτό, μπορούν να προσκομίσουν νέα γνωμάτευση με τωρινή ημερομηνία, ακόμα κι από διαφορετικό γιατρό από αυτόν που είχε κάνει την αρχική γνωμάτευση.
  4. Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη πίεση χρόνου από την πλευρά της διοίκησης.

Παρά το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις αυτές από την πλευρά του διευθυντή εκπαίδευσης μπορεί να διευκολύνουν ως ένα βαθμό τους συναδέλφους, οι αιρετοί και τα μέλη των ΔΣ των συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. του Πειραιά συνεχίζουμε να απαιτούμε την ανάκληση της συγκεκριμένης οδηγίας και καλούμε το διευθυντή να επανεξετάσει τη στάση του προς όφελος των συναδέλφων.

Οι Σύλλογοι Π.Ε Πειραιά: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου- Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος» και Σαλαμίνας