ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ (24/11/2023)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των  Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Πειραιά «η Πρόοδος», Νίκαιας Πειραιά και Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος» συναντήθηκαν με έντεκα (11) από  τους  Συμβούλους Εκπαίδευσης – Αξιολογητές οι οποίοι δεν είχαν παραστεί στη συνάντηση της 9ης Νοεμβρίου. Τη συνάντηση επεδίωξαν οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών προκειμένου να αποκτήσουν σφαιρική εικόνα για τις προθέσεις όλων των Συμβούλων Εκπαίδευσης αναφορικά με την ατομική αξιολόγηση των νεοδιόριστων.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των συλλόγων κατήγγειλαν την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ που επιδιώκει να επαναφέρει τον επιθεωρητισμό στην εκπαίδευση, να κατηγοριοποιήσει σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και να οδηγήσει στη μετατροπή των «Συμβούλων» από θεσμό παιδαγωγικής-συμβουλευτικής στήριξης σχολείων και εκπαιδευτικών σε θερμό ιεραρχικού και διοικητικού ελέγχου. Ταυτόχρονα,

δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι

Α) να σταθούν στο πλευρό των νεοδιόριστων συναδέλφων/φισσών.

Β) Να μπλοκάρουν και να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης.

Γ) Να σταθούν έξω από τις πύλες των σχολείων μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων  – ακόμα και στις περιπτώσεις που συνάδελφοι επιλέξουν ατομικές λύσεις –  μην επιτρέποντας την εφαρμογή των πολιτικών που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Κάλεσαν, επίσης, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης:

  1. Να μην λειτουργήσουν ως αξιολογητές, αλλά να συνταχθούν στην προσπάθεια ακύρωσης της αξιολόγησης μαζί με τον υπόλοιπο κλάδο συμμετέχοντας στη Απεργία-Αποχή.
  2. Να μην γίνουν φορείς των εκβιαστικών και εκφοβιστικών διλημμάτων και πρακτικών μέσω των οποίων το ΥΠΑΙΘΑ επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους/τις νεοδιόριστους συναδέλφους/φισσες μας. Να σεβαστούν και να μην πιέζουν όσους/όσες έχουν δηλώσει Απεργία-Αποχή και συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας της ΔΟΕ.
  3. Να αποφύγουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα σωματεία των εκπαιδευτικών που θα σταθούν μπροστά στις πύλες των σχολείων για να ακυρώσουν τις διαδικασίες ατομικής αξιολόγησης.

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης στις τοποθετήσεις τους επιβεβαίωσαν όσα είχαν ειπωθεί κατά τη συνάντηση της 9η Νοεμβρίου με τους υπόλοιπους Συμβούλους Εκπαίδευσης και είχαν καταγραφεί στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε:

  1. Θα σεβαστούν τις/τους εκπαιδευτικούς που δηλώνουν Απεργία-Αποχή, δεν θα επιμείνουν και δεν θα πιέσουν κανέναν και καμιά κατά την πρώτη προσέγγιση που θα έχουν μαζί τους. Εφόσον έχει δηλωθεί η συμμετοχή στην απεργία αποχή, δεν θα ορίσουν μονομερώς την προβλεπόμενη προπαρασκευαστική συνάντηση. Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι η συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή δε συνιστά και δε θα καταγράφεται ως «άρνηση αξιολόγησης» αλλά συμμετοχή σε μια νομίμως προκηρυχθείσα αγωνιστική κινητοποίηση και ως εκ τούτου δεν προτίθενται να συντάξουν και να αναρτήσουν μονομερώς πρακτικό προπαρασκευαστικής συνάντησης.
  2. Στην αντίθετη περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί αποδέχονται τη διαδικασία αξιολόγησης και επιθυμούν να αξιολογηθούν δήλωσαν ότι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση και σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.
  3. Δε θα βρεθούν αντιμέτωποι και απέναντι στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών στις περιπτώσεις που θα βρεθούν έξω από σχολεία. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα αποχωρούν ενημερώνοντας τον αξιολογούμενο ότι η αξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Συναδέλφισες/φοι,

Καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων μας. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να ενημερώνουν άμεσα τα σωματεία τους για τις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία, να καταγγέλλουν στους εκπροσώπους των σωματείων τους κάθε προσπάθεια εκβιαστικής επιβολής της αξιολόγησης και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις τους για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Μαζικός, συλλογικός, ανυποχώρητος αγώνας για δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει!

Το δελτίο τύπου υπογράφουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά, A΄ Πειραιά «Ρ. Φεραίος»

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.