Στοιχεία από τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για την αξιολόγηση στο Σύλλογό μας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι εκφοβισμοί και οι ασφυκτικές πιέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και του διοικητικού του μηχανισμού δεν κάμπτουν το αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών που συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Χαιρετίζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολείων του συλλόγου μας που συντάχτηκαν με το ενιαίο κείμενο της ΔΟΕ. Χαιρετίζουμε την συντριπτική πλειοψηφία των Διευθυντών /τριών Δημοτικών και των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς του ΥΠΑΙΘ και επέλεξαν να διατηρήσουν την ενότητα στο εσωτερικό των Συλλόγων Διδασκόντων.

Με βάση τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα συνεδριάσεις που έχουν γίνει στα σχολεία του Συλλόγου μας:

31 στα 34 Δημοτικά του συλλόγου μας,  ποσοστό 91%

22 στα 34 Νηπιαγωγεία του συλλόγου μας, ποσοστό 65%

Συνολικά 53 στις 68 σχολικές μονάδες, ποσοστό 88%

έχουν αποφασίσει, με συντριπτικές πλειοψηφίες στις περισσότερες περιπτώσεις, την υιοθέτηση των ενιαίων κειμένων της ΔΟΕ ως μέσο ακύρωσης της αξιολόγησης.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που δίνουν ηχηρή απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, τον κυνισμό, τις αντιπαιδαγωγικές μεθόδους, τον αυταρχισμό του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.  Σε ένα κλίμα πρωτοφανούς ενότητας και αγωνιστικότητας, όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλες νίκες. Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της εργασίας και όχι στον αυταρχισμό και την κοινωνική βαρβαρότητα.

Προχωράμε μπροστά με πείσμα!

Καλούμε τους συναδέλφους στα σχολεία που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη διαδικασία, να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα σε συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων και να αποφασίσουν τα ενιαία σχέδια δράσης που προτείνει η  ΔΟΕ ως μέσο ακύρωσης της αξιολόγησης στην πράξη.

Καλούμε τους διευθυντές που δεν κάλεσαν ποτέ συνεδρίαση για την αποτίμηση να εγκαταλείψουν τον δρόμο της απαξίωσης του συλλογικού οργάνου και να συνταχθούν με τον αγωνιζόμενο κλάδο. 

Επίσης, είναι φανερό από την εξέλιξη της μάχης, ότι απαιτείται ταυτόχρονα η επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής ώστε να χρησιμοποιηθούν, τώρα που η μάχη κορυφώνεται, όλες οι μορφές αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.

Καταδικάζουμε τις μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών σχολικών μονάδων, που παραχάραξαν εσκεμμένα τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, αρνήθηκαν να συντάξουν τα πρακτικά περιλαμβάνοντας το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και ανάρτησαν στην πλατφόρμα του ΙΕΠ άλλα από αυτά που οι σύλλογοι αποφάσισαν. Πρόκειται για πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές ενέργειες ακύρωσης του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων και παραβίασης των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών τους. Πέραν αυτού, είναι γνωστό και αυτονόητο, ότι αυτές οι πράξεις συνιστούν παράβαση καθήκοντος και επισύρουν πειθαρχικές διαδικασίες. Η αξιολόγηση δείχνει ήδη το πραγματικό της πρόσωπο. Οι υπερεξουσίες που δίνει ο ν.4823 στους/στις διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες νηπιαγωγείων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση της δημοκρατίας των Συλλόγων Διδασκόντων και στη δημιουργία ενός σώματος managers που θα καταδυναστεύουν καθημερινά τη ζωντανή εκπαίδευση ώστε να εφαρμόζει τα πιο αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Είναι προφανές, ότι ο Σύλλογός μας δεν θα μείνει θεατής απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, θα πάρει όλα τα πρόσφορα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις αυταρχικές αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Θεωρούμε ότι αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα, να αναδείξουμε τη μάχη για το δημόσιο σχολείο ως κεντρικό ζήτημα του αγώνα μας, να μπορέσουμε να βγάλουμε την αντιπαράθεση έξω από τους τέσσερις τοίχους των σχολείων, να ενωθούμε με τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους σε ένα ευρύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα θέσει στο κέντρο της κοινωνικής/ταξικής αντιπαράθεσης το ζήτημα της παιδείας και θα διεκδικήσει την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Συντεταγμένα, συλλογικά πήγαμε ως εδώ, συλλογικά θα προχωρήσουμε. Ζητάμε άμεσα από τo Δ.Σ. της ΔΟΕ:

  • Να στηριχθεί ο αγώνας με οργάνωση εκδηλώσεων, συνεχούς ενημέρωσης και στήριξης των εκπαιδευτικών, ενημέρωσης και κοινής συμπόρευσης με τους γονείς και τους φορείς τους.
  • Να αποφασιστεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και πανεκπαιδευτικό απεργιακό συλλαλητήριο το αμέσως επόμενο διάστημα.
  • Να επαναπροκηρυχθεί απεργία – αποχή από τη ΔΟΕ (χωρίς καμιά υποχώρηση στις αντιδραστικές προϋποθέσεις του ν. Χατζηδάκη), ώστε σε συνδυασμό με τα ενιαία κείμενα να συμβάλλουν στην ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.