ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Α’ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (28/11/19)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ COSCO  ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το προηγούμενο διάστημα εστάλη στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Πειραιά ένα πρόγραμμα χορηγίας της COSCO, στα πλαίσια της λεγόμενης κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. 

Το πρόγραμμα αφορά, με βάση την πρόταση, την “υποστήριξη των μαθητών (6-18 ετών) που προέρχονται από ασθενέστερες οικογένειες, απειλούμενες από κοινωνικό αποκλεισμό. Για τους μικρότερους μαθητές αφορά δράσεις όπως αθλητισμός, ρομποτική, φύτευση δέντρων, επισκέψεις σε μουσεία κ.α. ενώ για τους μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει χορηγία σε 80 μαθητές της Γ’ Λυκείου, όσον αφορά την κάλυψη των εξόδων προετοιμασίας (φροντιστήρια) για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση ούτε με την υποστήριξη ευάλωτων μαθητών μας, ούτε με τους σκοπούς που διακηρύττει.  Το πρόγραμμα αυτό αφορά ψίχουλα που πέφτουν από το φαγοπότι των υπερκερδών της Cosco, που προκύπτουν από το πως ακριβώς οδηγεί ολόκληρες οικογένειες εργατών, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, στον “κοινωνικό αποκλεισμό”, τον οποίο υποτίθεται θέλει να απαλύνει.

Αφορά την εξαγορά του Πειραϊκού λαού για τη δημιουργία φιλολαϊκού προφίλ, τόσο γιατί η Cosco είναι γνωστή στον Πειραιά για τις “κινέζικες” εργατικές συνθήκες που επιβάλλει, όσο και ενόψει του νέου Master Plan της Cosco στον Πειραιά. 

Να θυμίσουμε ότι η Cosco επιβάλλει ατομικές συμβάσεις εργασίας 12 ημερών το μήνα και 660 ευρώ μισθό. Αλήθεια πως ένας γονιός μπορεί να καλύψει τα έξοδα προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις με τέτοιους μισθούς πείνας;

Να θυμίσουμε ότι όλες οι απεργίες στο Λιμάνι και τις προβλήτες της COSCO, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για δουλειά με δικαιώματα, έχουν κηρυχτεί παράνομες και καταχρηστικές;

Θα εμπιστευόμασταν π.χ. μια πετρελαϊκή εταιρεία να μπει στα σχολεία για να χρηματοδοτήσει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα το διαχειριστεί ο Ερυθρός Σταυρός, δείχνει ότι η Cosco ψάχνει να βρει έναν έμμεσο τρόπο να δημιουργήσει ένα θετικό για αυτήν προφίλ. Στο τέλος μάλιστα (καλοκαίρι 2020) θα διοργανωθεί μια “μεγάλη εκδήλωση”, όπου φυσικά θα παρελάσουν πρέσβεις, στελέχη της εταιρείας κ.ο.κ.

Το γεγονός ότι πολλοί μαθητές θα βρουν ατομική και προσωρινή διέξοδο σε τέτοια προγράμματα, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Το αντίθετο, πρέπει να μας πεισμώνει για την ανάγκη να δυναμώσουμε τον αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά, για κρατική στήριξη των φτωχών παιδιών, για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. 

Στα σχολεία μας οι υλικοτεχνικές ελλείψεις είναι τραγικές, η συντήρηση στα σχολεία και σε τεχνολογικό εξοπλισμό επίσης, ενώ είμαστε τέλη Νοέμβρη και υπάρχουν ακόμα κενά σε Α/β και Β/β, ακόμα και σε μαθήματα πανελλαδικά εξεταζόμενα.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να μας οδηγήσει στο δυνάμωμα του κοινού αγώνα για να βγούμε από τη μιζέρια και όχι στην “ατομική” αναζήτηση για χορηγούς. Η λογική της αναζήτησης χορηγιών και χρηματοδότησης για τα σχολεία είναι μέσα στη λογική των νόμων της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης των σχολείων και της ακόμα μεγαλύτερης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης!

Καλούμε τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοια προγράμματα και να δυναμώσουμε την πάλη για πραγματικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά!