Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια. Ενάντια στο ν/σχεδιο που περιορίζει την πρόσβαση και επιβάλλει αστυνομοκρατία και καταστολή στα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να συνεχίσει με καταιγιστικό ρυθμό τις αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει στην εκπαίδευση. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση την άνοιξη, την ψήφιση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Δεκέμβρη, φέρνει 3ο αντιδραστικό νομοσχέδιο που στόχο έχει τον περιορισμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αστυνόμευση κάθε πτυχής της ζωής στα πανεπιστήμια.

  • Καθορίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Τμήματα. Η ρύθμιση αυτή έχει σκοπό να μειώσει των αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η μείωση υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τους 20 χιλιάδες φοιτητές. Θα οδηγήσει στη συρρίκνωση δεκάδων τμημάτων, κυρίως στην περιφέρεια και εν τέλει στο κλείσιμο τους εξασφαλίζοντας άφθονη πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.
  • Εισάγει όριο στη διάρκεια φοίτησης ν+ν/2 στις σχολές. Διαγράφονται από τις σχολές, δηλαδή, χιλιάδες νέοι που για κοινωνικούς λόγους ή γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους έγκαιρα. Είναι αστείο το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να αποδείξει ένας εργαζόμενος φοιτητής, την ιδιότητα του με 20 ένσημα το μήνα, στις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για τη σημερινή νεολαία.
  • Δημιουργεί ένα πλέγμα ποινικοποίησης, παρακολούθησης και τρομοκράτησης των φοιτητικών αγώνων και διεκδικήσεων. Θεσμοθετεί το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» που μπορεί να επιβάλλει μέχρι και τη διαγραφή και ιδρύει νέο σώμα καταστολής με αστυνομικές ομάδες μέσα στις σχολές που υπάγονται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ξαναφέρνει μέσα στις σχολές το «σπουδαστικό» της ασφάλειας. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, η καταστολή του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος και των αγωνιστικών διεκδικήσεων.

Ταυτόχρονα από κύκλους του ΥΠΑΙΘ διαρρέεται ολόκληρη η βεντάλια των επόμενων αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών του:

  • Εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας τον Φεβρουάριο
  • Νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα περιλαμβάνει ατομική συνέντευξη.
  • Νομοσχέδιο για την επιλογή στελεχών που θα αποκλείει τη συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών.
  • Αναδιάρθρωση των Προγραμμάτων Σπουδών σε όλες τις βαθμίδες.

Επείγον καθήκον για όλους μας να ενισχύσουμε τον πανεκπαιδευτικό αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

  • Την Πέμπτη 21/1/21 συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλυπητήριο μαζί με τους φοιτητές και τα άλλα εκπαιδευτικά σωματεία στις 12.00 στα Προπύλαια.
  • Προκηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τον πρωϊνό κύκλο και 3ωρη διευκολυντική για τον απογευματινό ώστε να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων στο συλλαλητήριο.
  • Καλούμε σε άμεση προετοιμασία απέναντι στην όποια προσπάθεια επιβολής της αυτοαξιολόγησης στο επόμενο διάστημα – Με βάση την απόφαση των 77 σωματείων για προκήρυξη απεργίας αποχής από κάθε διαδικασία αυτοαξιολόγησης και ατομικής αξιολόγησης. Απαιτούμε από τη ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε απόφαση κήρυξης της απεργίας αποχής για όλο τον κλάδο πανελλαδικά θωρακίζοντας τον απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο αιφνιδιασμό.