Συμμετοχή στην παγκόσμια φεμινιστική απεργία 8 Μάρτη 2023

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» στηρίζει τον αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μάρτη 2023 και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας, στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη 1:00μμ, και την πορεία προς το Σύνταγμα.

H 8η του Μάρτη συμβολίζει τους διαρκείς αγώνες των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Ήταν 8 Μαρτίου του 1857, όταν οι γυναίκες εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν απαιτώντας εξίσωση των συνθηκών του χρόνου εργασίας  και των μισθών τους με αυτούς των ανδρών. Από τότε η 8η του Μάρτη είναι μία ημερομηνία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τους αγώνες του γυναικείου και του εργατικού  κινήματος.

H ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες δικαίωμα και βασική αξία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και πρέπει να αντανακλάται σε όλους τους τομείς της ζωής μας: στην εκπαίδευση, την εργασία, τις αμοιβές, τις θέσεις ευθύνης, τις συντάξεις, την υγεία, τον πολιτισμό.

Τα αιτήματα για ισότητα είναι και θα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα, όσο το παραγωγικό μοντέλο εστιάζει στα κέρδη των λίγων από την εκμετάλλευση των πολλών, όσο οι κυβερνήσεις επιλέγουν να εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θέτοντας τα δικαιώματα και τις ζωές των ανθρώπων σε δεύτερη μοίρα. Σ’ αυτή την αέναη αλυσίδα εκμετάλλευσης οι γυναίκες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος, οι φτωχότερες και οι πιο υπερεκμεταλλευόμενες.

Η διάλυση του κοινωνικού κράτους από την Κυβέρνηση φορτώνει στις πλάτες των γυναικών ακόμα περισσότερο τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ασθενών. Η μη δυνατότητα  πρόσβασης σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες φροντίδας αποτελεί βασική αιτία για την ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας. Για αυτό είναι απαραίτητες οι πολιτικές για την ίση κατανομή των ευθυνών φροντίδας, καταπολεμώντας τα στερεότυπα που περιορίζουν τις γυναίκες σε συγκεκριμένους ρόλους όπως και για τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών παιδικής, κοινωνικής και οικιακής φροντίδας.

Τα επίπεδα της έμφυλης βίας και παρενόχλησης παραμένουν ανησυχητικά αυξημένα. Το κίνημα #MeToo ανέδειξε την έκταση του σεξισμού και της κακοποίησης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια. Ταυτόχρονα, ενδυνάμωσε τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο ώστε να μιλήσουν πλέον ανοικτά για τις εμπειρίες τους και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.  Πειραιά «Η Πρόοδος» στηρίζει τον αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μάρτη 2023 και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας, στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη 1:00μμ, και την πορεία προς το Σύνταγμα.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.