Συμπαράσταση στον συνάδελφο Βασίλη Λιόση που απολύθηκε

    Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Πειραιά «Η Πρόοδος» δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στον συνάδελφο Βασίλη Λιόση ο οποίος απολύθηκε από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή. Ο συνάδελφος εργαζόταν, ως μαθηματικός, στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή από το 1997 (25 ολόκληρα χρόνια!!!). Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των ΔΣ ΣΙΕΛ και ΟΙΕΛΕ, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του συνδικαλιστικού παραρτήματος στο σχολείο του και υπερασπίστηκε με σθένος τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων του. Ο Βασίλης είναι συγγραφέας έχοντας εκδώσει μέχρι τώρα τέσσερα βιβλία σε έντυπη μορφή και δύο σε ηλεκτρονική, με κύρια αντικείμενα το ναζισμό, την παγκόσμια κρίση και την κριτική θεώρηση ιδεολογικών ρευμάτων. Είναι, επομένως, ένας άνθρωπος με πολυσχιδή δραστηριότητα, η οποία έχει συγκεκριμένο πρόσημο.

   Η απόλυση του Βασίλη Λιόση δεν έγινε λόγω εκπαιδευτικής ανεπάρκειάς του και αυτό για τρεις λόγους: Πρώτον, η διοίκηση του Σχολείου δεν μπορεί να θυμήθηκε ότι έπειτα από 25 χρόνια δουλειάς είναι ανεπαρκής. Δεύτερον, γιατί κάθε χρονιά οι γονείς ζητούσαν να τον έχουν ως εκπαιδευτικό τα παιδιά τους και στο επόμενο διδακτικό έτος. Τρίτον, γιατί είναι κάτοχος αυξημένων προσόντων (διαθέτει Μεταπτυχιακό Τίτλο Διδακτικής και Μεθοδολογίας των Μαθηματικών).

Η απόλυση του συναδέλφου φαίνεται να συνδέεται με τις πολιτικές ιδέες, τη δράση και τη συνδικαλιστική ιδιότητά του. Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωση-καταγγελία ο Βασίλης Λιόσης απειλήθηκε με διοικητικές κυρώσεις από το σχολείο του (και ενδεχομένως απολύεται), επειδή «τόλμησε» να μιλήσει στους μαθητές του για την εγκληματική οργάνωση των ναζί της Χρυσής Αυγής ή επειδή διαμαρτυρήθηκε για βίντεο που προωθούσε τη χρήση βίας κατά προσφύγων, το οποίο έκανε πολλούς μαθητές του να δυσανασχετήσουν. Τα περιστατικά αυτά δείχνουν το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σε τμήμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.Τέτοιες όμως πρακτικές δεν εναρμονίζονται με την αξία της γνώσης, τη δημοκρατική παιδεία και τη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που να θέτουν ερωτήματα και να είναι ανήσυχα πνεύματα.

Η απόλυση του Βασίλη Λιόση είναι το αποτέλεσμα του Ν. 4713/2020, γνωστού και ως Νόμου Κεραμέως. Όπως καταγγέλει η ΟΙΕΛΕ με το τέλος του διδακτικού έτους έχει ξεκινήσει μια σειρά απολύσεων σε ιδιωτικά σχολεία. Αυτές οι απολύσεις δείχνουν ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της «αξιολόγησης» και στο δημόσιο σχολείο το οποίο αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την ουσία και το γράμμα των πεπραγμένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.  

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Πειραιά «Η Πρόοδος» δεν θα αφήσει το συνάδελφο, Βασίλη Λιόση, μόνο του. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό του στη δύσκολη αυτή στιγμή και ότι θα τον στηρίξουμε με κάθε μέσο.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.