ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 Η κυβέρνηση και δημοτικές αρχές να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού

Δημόσια δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους/όλες!

Άμεση κατάργηση των περιορισμών στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές/τριες

Να μην πειθαρχούν οι συνάδελφοι σε προφορικές ή ανυπόγραφες εντολές που ζητούν να παρίστανται στα σχολεία

Η έξαρση της εποχικής γρίπης και του κορονοϊού αποκαλύπτουν τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και τις χρόνιες ελλείψεις στα σχολεία, τόσο σε εξοπλισμό (υλικά υγιεινής και καθαριότητας) όσο και σε προσωπικό (καθαρίστριες, σχολίατροι κ.α.). Τα χρόνια προβλήματα αντικειμενικά επιδεινώνουν την κατάσταση και τροφοδοτούν την ανασφάλεια και τον φόβο σε μαθητές και γονείς, αλλά και το έδαφος για να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση.

Κάθε σοβαρό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης μιας επιδημικής κατάστασης περιλαμβάνει το προσωπικό που μπορεί να το εφαρμόσει, τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας και τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές. Κάθε σοβαρό σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της δημόσιας υγείας περνάει μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργίας υποδομών και εξοπλισμού των νοσοκομείων με τα απαραίτητα υλικά, αλλιώς είναι μονό επικοινωνιακή πολιτική.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τα ερωτήματα και την έκδηλη ανησυχία των συναδέλφων διατυπώνει τις παρακάτω θέσεις-διεκδικήσεις:

  1. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση 783-10/3/2020 με την οποία αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν προβλέπει ούτε την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία ούτε απαγορεύει την μετακίνηση των εκπαιδευτικών εκτός της έδρας των σχολείων τους (π.χ. την μετακίνηση των αναπληρωτών στους τόπους καταγωγής τους). Κάθε προσπάθεια να επιβληθούν τέτοιου τύπου απαγορεύεις- όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες Δ/νσεις εκπαίδευσης- είναι παράνομη. Καλούμε τους συναδέλφους να μην πειθαρχούν σε προφορικές ή ανυπόγραφες εντολές που δεν εδράζονται ούτε στην ΚΥΑ 783 ούτε σε εγκύκλιο του Υπουργείου παιδείας. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εκδώσει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιο, που θα ρυθμίζει με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε οι σχολικές μονάδες να παραμείνουν κλειστές για μαθητές και εκπαιδευτικούς χωρίς εξαιρέσεις που θέτουν  σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία καθώς και λήψη αντίστοιχης μέριμνας για τα ΚΕΣΥ για τα οποία δεν έχει υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
  2. Επειδή η αναγκαιότητα των προληπτικών μέτρων θα εξακολουθήσει να υφίσταται και μετά την πάροδο των 14 ημερών που τα σχολεία θα είναι κλειστά, ζητούμε τη άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας). Να διατεθεί έκτακτο κονδύλι από τους Δήμους για την άμεση αγορά επαρκών και ποιοτικών υλικών. Να δοθεί άμεσα έκτακτη κρατική επιχορήγηση σε όλους του Δήμους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
  3. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της ενίσχυσης του δυναμικού των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων ώστε να καλυφθεί όλο το ωράριο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Σήμερα, αναδεικνύεται πολύ πιο έντονα η αναγκαιότητα να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της καθαριότητας, με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών/των σε οργανικές θέσεις σε κάθε σχολική μονάδα.
  4. Να εξασφαλιστεί -παρά το κλείσιμο των σχολείων- η μισθοδοσία των συναδέλφων αναπληρωτών χωρίς προσκόμματα και καθυστερήσεις. Αυτονόητο θεωρούμε – αφού τα σχολεία έκλεισαν με κρατική απόφαση- οι συνάδελφοι θα μισθοδοτούνται κανονικά και με την διαδικασία που προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις (π.χ. ημέρες αργιών κ.λπ.)
  5. Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των αναπληρωτών συναδέλφων. Είναι απαράδεκτο να καλεί το Υπουργείο τους συναδέλφους, να μην παρουσιάζονται στο σχολείο, όταν έχουν συμπτώματα, και, ταυτόχρονα, να διατηρεί το όριο των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές, από την οποία για τις τρεις πρώτες μέρες χάνουν και το μισό μεροκάματο.
  6. Σε περίπτωση που οι σχολικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου αποφασιστεί να διεξαχθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων, το Δ.Σ. του Συλλόγου προτρέπει και προτείνει στους Συλλόγους Διδασκόντων να τις πραγματοποιήσουν το πρώτο δίωρο της ημέρας που θα επιλεγεί κατά τμήμα και χωρίς την παρουσία γονέων.
  7. Όπως διαβάζουμε σε καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με απλήρωτες εφημερίες και ώρες μηνών, με τμήματα επειγόντων περιστατικών τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά τα 100 από τα 700 περίπου κρεβάτια Μ.Ε.Θ. Αυτή τη στιγμή 560 κλίνες Μ.Ε.Θ., είναι ήδη γεμάτες, λόγω της «συνήθους» νοσηρότητας και δεκάδες συνάνθρωποί μας βαρέως πάσχοντες νοσηλεύονται καθημερινά εκτός Μ.Ε.Θ. σε κοινούς θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες. Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια Μ.Ε.Θ. Διορισμός σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων.
  8. Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για δημόσιες δηλώσεις κάποιων γιατρών που με απαράδεκτο τρόπο υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας έτσι αδόκιμα τους επιστημονικούς τους τίτλους για να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη  για σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας. Αντιγράφουμε από την τελευταία σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ: «Όπως έχει ήδη τονιστεί, η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορονοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από την στοματοφαρυγγική κοιλότητα και την μύτη πασχόντων.  Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς». Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις τόσο η ηγεσία του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ), όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.