ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΣ CISCO WEBEX

Ευχόμαστε υγεία και δύναμη σε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους. Παρά τις τρεις διαδοχικές τοποθετήσεις του συλλόγου μας σχετικά με τις εγκυκλίους και τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη) αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε και λόγω της τακτικής που επιλέγει να ακολουθεί το υπουργείο αλλά και της ανησυχίας που φαίνεται να επικρατεί μεταξύ των συναδέλφων και καταγράφεται στα δεκάδες μηνύματα και τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από συναδέλφους των σχολείων και συναδέλφους Διευθυντές:

  1. Τα μοντέλα (σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης) που προτείνει το Υπουργείο δεν είναι υποχρεωτικά και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν μέθοδο αναπλήρωσης της διδακτέας ύλης. Σε καμιά από τις επίσημες εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ δεν καταγράφεται το αντίθετο. Όποιος δίνει ή μεταφέρει αντίθετες οδηγίες αποπροσανατολίζει από το πραγματικό ζητούμενο της περιόδου, να διατηρήσουν οι εκπαιδευτικοί- με όποιον τρόπο εκείνοι επιλέξουν- έναν βαθμό επαφής με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους. Επαφή που θα φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη όταν ανοίξουν τα σχολεία μετά το πέρας της καραντίνας.
  2. Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που προωθεί το Υπουργείο, μέσω της cisco webex, δεν είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική και δεν θα μπορούσε να είναι! Καλούμε τους συναδέλφους να αγνοούν αντίθετες οδηγίες και να απευθύνονται στα μέλη του Δ.Σ. που ενημερώνουν τα σχολεία τους. Δεν έχει κανείς συνάδελφος υποχρέωση να ενεργοποιήσει τον σύνδεσμο που του εστάλη ούτε να δημιουργήσει λογαριασμό στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, εκτός κι αν ο ίδιος κρίνει ότι διευκολύνει τη δουλειά του.
  3. Οι υποδομές που απαιτούνται για την καθολική λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (υπολογιστές με σχετικά πρόσφατο λειτουργικό σύστημα, εξαρτήματα τηλεδιάσκεψης, κάμερες μικρόφωνα, wi-fi και γρήγορο ίντερνετ, περισσότερους του ενός Η/Υ για εκπαιδευτικούς με παιδιά-μαθητές και οικογένειες με περισσότερα του ενός παιδιά), είναι απαγορευτικές για μεγάλο μέρος εκπαιδευτικών αλλά και γονιών. Ακόμα πιο δυσμενής είναι η συνθήκη για όσους δεν διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό και πρέπει να συνδέονται μέσω τηλεφώνου. Η Χρήση σταθερού αριθμού με χρέωση για τον καλούντα (χρονοχρέωση) αυξάνει υπέρμετρα το κόστος.
  4. Κανείς συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στα εξ αποστάσεως «σεμινάρια» που καλούν οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου ιδιαίτερα όταν αυτά πραγματοποιούνται εκτός εργασιακού ωραρίου ή Σαββατοκύριακα.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.