Σύσκεψη Συλλόγων Π.Ε. Πειραιά και ΕΛΜΕ Πειραιά για την ακρίβεια και τους μισθούς των εκπαιδευτικών 30/1/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 30/1, πραγματοποιήθηκε στα 9ο και 11ο Δημοτικά σχολεία Πειραιά σύσκεψη συντονισμού  των Συλλόγων Π.Ε. Πειραιά και της ΕΛΜΕ Πειραιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, A΄ Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού, Σαλαμίνας και η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Η συζήτηση που αναπτύχθηκε είχε στο επίκεντρο την ακρίβεια και το τσάκισμα του μισθού των εκπαιδευτικών, αλλά και την αναγκαιότητα ενός συντονισμένου και καλά οργανωμένου αγώνα με στόχο την διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, που θα καλύπτουν τις μειώσεις της τελευταίας δεκαετίας που φτάνουν το 40%. Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους και αναφέρθηκαν στα παρακάτω ζητήματα:

  1. Ο μισθός των εκπαιδευτικών έχει τσακιστεί τα τελευταία χρόνια. Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας συρρικνώθηκε δραματικά και συνεχίζει να συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς. Αν μάλιστα συμπληρώσουμε την εικόνα με την ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα, τη στέγη, τα είδη διατροφής, η κατάσταση είναι εκρηκτική.
  2. Μετά από χρόνια περικοπών στους μισθούς, οι αυξήσεις-κοροϊδία που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο την ακρίβεια, τις νέες αυξήσεις σε τρόφιμα και ενέργεια, τις υπέρογκες τιμές των ενοικίων των σπιτιών.
  3. Η αξιοπρεπής διαβίωση των εκπαιδευτικών αποτελεί βασικό ζητούμενο για να μπορούν να επιτελούν τον παιδαγωγικό τους ρόλο δίπλα στους μαθητές τους. Τώρα είναι η ώρα, να δυναμώσουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς μας, για μέτρα στήριξης της καθημερινής μας διαβίωσης, για μέτρα ενάντια στο συνεχιζόμενο κύμα της ακρίβειας, να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο μας, ώστε να κατοχυρωθούν μια σειρά από δικαιώματα, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος να ικανοποιηθούν ακόμα περισσότερες διεκδικήσεις μας. Ο αγώνας για το λαϊκό εισόδημα, για το μισθό και το μεροκάματο, πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα, με παλλαϊκή πάλη, αγωνιστικό σχέδιο με κλιμάκωση και πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 28/2.
  4. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη μαζικών μόνιμων διορισμών και στην εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων. Τα εργατικά ατυχήματα εκπαιδευτικών που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν τόσο το ζήτημα των άθλιων, ακατάλληλων και επικίνδυνων κτιριακών υποδομών, όσο και το απαράδεκτο καθεστώς των πετσοκομμένων δικαιωμάτων των αναπληρωτών (μόνο 15 ημέρες αναρρωτικής άδειας, ανασφάλιστοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα κ.λπ.).
  5. Το υψηλό κόστος των ενοικίων, ιδιαίτερα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που πολλές φορές αναγκάζονται να αλλάζουν σπίτι κάθε χρόνο, καθώς και το αυξημένο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους εκπαιδευτικούς που καθημερινά μετακινούνται προς τις νησιωτικές περιοχές (Σαλαμίνα, νησιά του Αργοσαρωνικού).
  6. Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε επίσης η επιδίωξη μετατροπής σε Πειραματικό του 1ου Γυμνασίου Πειραιά, που στεγάζεται στο Σχολικό Συγκρότημα της οδού Αφεντούλη, και η διασύνδεσή του με τα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία, με άμεσο αποτέλεσμα περισσότεροι από 70 μαθητές της Στ΄ τάξης των γύρω Δημοτικών Σχολείων να μην μπορούν να εγγραφούν στο Γυμνάσιο της γειτονιάς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν από τα εκπαιδευτικά σωματεία οι παρακάτω προτάσεις:

Την Παρασκευή 23/2 στις 2 μ.μ. πραγματοποίηση κινητοποίησης των εκπαιδευτικών σωματείων στο κέντρο του Πειραιά για το ζήτημα των μισθών και της ακρίβειας με στόχο την διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 2 μ.μ. κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ στα Καμίνια για την ανάδειξη του ζητήματος της ακρίβειας στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Έκδοση και διανομή επιστολής προς τους γονείς των μαθητών μας όπου θα αναδεικνύεται η δύσκολη οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών και η άμεση σύνδεσή της με την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Κατασκευή αφίσας και ανάρτηση πανό στις σχολικές μονάδες και σε επίκαιρα σημεία των πόλεων που θα υπογράφονται από τα εκπαιδευτικά σωματεία του Πειραιά και θα προβάλλουν το αίτημά μας για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Κάλεσμα προς τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες (με απεργιακό αγώνα, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια κ.λπ.) για την διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στους μισθούς και υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Συντονισμός και με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία του Πειραιά για τα ζητήματα των μισθών και της ακρίβειας.

Επιστολή προς τους γονείς των Δημοτικών σχολείων που συνδέονται με το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά όπου θα εξηγούνται τα προβλήματα που δημιουργεί η μετατροπή του σε πειραματικό και θα απευθύνει πρόσκληση κοινού αγώνα.

Την Παρασκευή 9/2 στις 18:00 στο 22ο Δημοτικό Πειραιά σύσκεψη με τους Συλλόγους Γονέων των Δημοτικών σχολείων που συνδέονται με το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά για την ανάληψη κοινών δράσεων και κινητοποιήσεων για την  ακύρωση της μετατροπής του σε πειραματικό.

Το δελτίο τύπου υπογράφουν:

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, A΄ Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού, Σαλαμίνας και η ΕΛΜΕ Πειραιά.