ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ – 5 /10, 6.30 μ.μ.. – ΣΤΟ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ν. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο νόμος Χατζηδάκη για την κατάργηση 8ωρου, την έμμεση αλλά σαφέστατη κατάργηση της απεργίας, τη διάλυση των σωματείων και τη μετατροπή τους σε διαδικτυακά λόμπυ φιλοδοξεί να φέρει το τέλος της εργασίας, των εργατικών αγώνων και του συνδικαλισμού όπως τα γνωρίσαμε ως τώρα. Ένας νόμος γραμμένος με το χέρι του ΣΕΒ και της Ε.Ε, που επιχειρεί να ανατρέψει στοιχειώδεις κατακτήσεις και δικαιώματα.
Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση αντεργατικής αναδιάρθρωσης των σχέσεων εργασίας και αφοπλισμού των εργαζομένων από το ισχυρότερο όπλο τους, το δικαίωμά τους στη συνδικαλιστική, συλλογική δράση και τον αγώνα με απώτερο στόχο να περάσουν τα πιο αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» εκτιμά ότι καθοριστικό ζήτημα για όλο το εκπαιδευτικό, συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα είναι η ακύρωση, ανατροπή και κατάργηση αυτού του νόμου που επιδιώκει να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες και τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων. Θεωρούμε αναγκαιότητα την κοινή δράση όλου του εργατικού κινήματος και τον συντονισμό της δράσης σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε ισότιμη βάση, για την ακύρωση και μη εφαρμογή του νόμου έκτρωμα 4808/21 ( Χατζηδάκη) καθώς και την εκδήλωση πανεργατικού αγώνα με πλατύ, μαζικό και ενωτικό μέτωπο. Καλούμε τις Ομοσπονδίες στην εκπαίδευσης (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) αλλά και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν αποφάσεις καταδίκης και μη εφαρμογής του νόμου με συγκεκριμένα (πρακτικά) βήματα ακύρωσής του στην πράξη.
Η ανατροπή του ν. Χατζηδάκη είναι όρος στον κοινό πανεργατικό αγώνα για την νικηφόρα ανάπτυξη των αγώνων στην Παιδεία ενάντια στο επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς των νόμων Κεραμέως και την καταστολή που εκδηλώνεται μέσα και έξω από το σχολείο και στην κοινωνία.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογος θα συμβάλει και θα συμμετέχει σε κάθε πρωτοβουλία συντονισμού και κοινής δράσης σε όλα τα επίπεδα, που θα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων των σωματείων, θα υπάρχει βήμα για την έκφραση των προτάσεων αγώνα κάθε συνδικάτου και θα διασφαλίζεται η παρουσίαση και συζήτηση όλων των προτάσεων.
Καταθέτουμε ως βάση για συζήτηση την παρακάτω πρόταση αγώνα και καλούμε κάθε σωματείο να την συνδιαμορφώσουμε, συναποφασίσουμε, να την προβάλουμε και να την παλέψουμε στο εργατικό κίνημα.
Πρόταση αγώνα
Απειθαρχία στο νόμο Χατζηδάκη. Να μπλοκαριστεί και να καταργηθεί το αντεργατικό «έκτρωμα»
Να προκηρυχτεί πανεργατική απεργία μέσα στον Οκτώβρη
- Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη
- Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους
- Αυξήσεις στους μισθούς – Συλλογικές συμβάσεις ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για όλους τους εργαζόμενους – Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο
- Κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
- ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό
- Έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα σωματεία και τους αγώνες
- Αγωνιστική & απεργιακή κλιμάκωση. Οι αγώνες μας μπορούν να φέρουν τα πάνω-κάτω
- Χρόνος για ζωή και δικαιώματα – Όχι για τα κέρδη της εργοδοσίας – Τέρμα στην ακρίβεια
Η ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη (4808/2021) σε συνδυασμό με την τάχιστη επιδίωξη της κυβέρνησης να τον προωθήσει με ΚΥΑ και εγκυκλίους για τα εργασιακά, τις διαδικασίες των σωματείων και τις απεργίες βάζουν το εργατικό κίνημα μπροστά σε νέα αναβαθμισμένα καθήκοντα.
Μέσα από τον νόμο η κυβέρνηση και το κεφάλαιο προσπαθούν να επιβάλλουν:
- 10ωρο/50ωρο με κατάργηση του 8ωρου. Γενίκευση της ελαστικής εργασίας, δουλειά τις Κυριακές, φθηνές υπερωρίες, πλήρη ασυλία της εργοδοσίας στις απολύσεις.
- Μετατροπή των εργαζόμενων σε «συνεργάτες» (όπως επιχείρησε η e-food) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
- Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
Ταυτόχρονα μέσα από μια σειρά αντιδραστικών διατάξεων το κράτος θέλει να ελέγξει και να καθυποτάξει τα σωματεία όλων των βαθμίδων και η εργοδοσία να εξανδραποδίσει κάθε εργατική αντίσταση. Συγκεκριμένα:
- Τα σωματεία θα πρέπει να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.). Έτσι το κράτος αποκτά τον έλεγχο και την εποπτεία των σωματείων. Πρέπει να καταθέτουν μητρώο μελών, πλήρη πρακτικά συνελεύσεων κλπ Τα σωματεία «εκβιάζονται» να φακελωθούν αλλιώς δεν θα έχουν δυνατότητα διαπραγμάτευσης για σύναψη Σ.Σ.Ε, νόμιμη κήρυξη απεργίας κ.ά.
- Καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψήφος και καταργείται κάθε δυνατότητα αμεσότητας των γενικών συνελεύσεων, ζωντανής αντιπαράθεσης απόψεων και καταστρατηγείται η εσωτερική δημοκρατία στα σωματεία. Η εργοδοσία θα μπορεί ακόμα και να «επιβάλει» ΔΣ της αρεσκείας της, καθώς στις περιπτώσεις της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας δεν διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των ψηφοφόρων, ούτε η μυστικότητα της ψήφου.
- Οι νόμιμες απεργίες θα είναι η εξαίρεση. Ο νόμος εξασφαλίζει προστασία στους απεργοσπάστες, απαγορεύεται η απεργιακή περιφρούρηση ενώ καταργείται το απεργιακό δικαίωμα στους κρίσιμους κλάδους με την πρόβλεψη προσωπικού λειτουργίας (ως το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας).
Παράλληλα η κυβέρνηση με σειρά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων διατηρεί την απαράδεκτη απαγόρευση διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων δια ζώσης που έχουν μητρώο άνω των 150 μελών, με πρόσχημα τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μια ώρα αρχύτερα την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη για τη λειτουργία των σωματείων επιβάλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ακόμα και στο διάστημα που δεν το ορίζει ο νόμος υποχρεωτικά.
Κάθε ταξική αγωνιστική δύναμη οφείλει να κρατήσει ξεκάθαρη στάση ενάντια στο νόμο, τις ΚΥΑ και σε όλες αυτές τις διατάξεις. Ο ταξικός ανταγωνισμός δεν ακυρώνεται με νομοθετικά πλαίσια, οι αγώνες μας δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, είναι δίκαιοι!
Δεν θα γίνουμε υπηρέτες της ψηφιακής εποχής – έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα σωματεία και τους αγώνες. Οι απεργίες και οι αγώνες θα γίνονται σε αντιπαράθεση με το κράτος, την εργοδοσία και το νομοθετικό τους οπλοστάσιο. Η ταξική πάλη δεν θα μπει στο γύψο.
- Με απειθαρχία και προώθηση των διαδικασιών του κινήματος ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του Νόμου Χατζηδάκη και την εργαλειακή χρήση της πανδημίας.
- Με αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» και συντονισμό των αγωνιζόμενων σωματείων.
- Με γραμμή μπλοκαρίσματος του νόμου Χατζηδάκη ενάντια στην απαγόρευση λειτουργίας σωματείων. Όχι στις τηλε-συνελεύσεις και τηλε-εκλογές. Αποκλειστικά δια ζώσης Γ.Σ και εκλογές σε όλα τα σωματεία. Δεν παραδίδουμε τα μητρώα των σωματείων, δεν συμμετέχουμε στο ηλεκτρονικό μητρώο.
Όλες οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις πρέπει να δράσουν από κοινού για να διαμορφωθεί ένα μαζικό ενωτικό μέτωπο (εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, συνδικάτων, πρωτοβάθμιων σωματείων) με στόχο την ακύρωση και κατάργηση του Νόμου ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και ΣΕΒ.
Η νίκη των διανομέων της efood, γεμίζει αισιοδοξία όλους/ες τους εργαζόμενους /ες. Απέδειξαν πως οι εργαζόμενοι μπορούν να νικήσουν ακόμα και σε πολύ δύσκολους κλάδους.
Προτείνουμε στα σωματεία:
- Μαζικές διαδικασίες & συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζόμενων και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στην εκπαίδευση πραγματοποιούμε Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, εκλογές στους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ με τη λήξη της θητείας τους (ή όσων έχουν ήδη λήξει οι θητείες τους) εντός του 2021. Απαίτηση από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να εκκινήσουν άμεσα τις κανονικές λειτουργίες με Γενικές Συνελεύσεις, αρχαιρεσίες κ.ο.κ.
- Αγωνιστικό τείχος σωματείων για την ανατροπή και απειθαρχία στο νόμο Χατζηδάκη
- Πανεκπαιδευτική απεργία με στήριξη και συμμετοχή των εργατικών σωματείων, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τη Δευτέρα 11/10.
- Γενική απεργία για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη, για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία Παιδεία, ασφάλιση περιβάλλον (ενδεικτική ημερομηνία στις 21/10 για να διευρύνουμε την πανυγειονομική σε πανεργατική απεργία)
- Κλιμάκωση του αγώνα μέχρι να ανατραπεί ο νόμος και να δοθούν αποφασιστικά πλήγματα στην αντεργατική πολιτική.
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΣΤΙΣ 6.30Μ.Μ. – ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ