Ψήφισμα καταγγελίας της απρόκλητης αστυνομικής επίθεσης στην πορεία της Αθήνας της Πέμπτης 16/3/2023 και συμπαράστασης στις/στους συλληφθείσες/συλληφθέντες   

Την Πέμπτη 16–3–2023, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από τεράστια μαζικότητα, πλαισιώθηκαν από φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία και μαθητές και έδωσαν για ακόμη μια φορά μια ηχηρή απάντηση απέναντι στις δολοφονικές πολιτικές της κυβέρνησης και όλων των συνυπεύθυνων για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας και στην απεργιακή πορεία της 16ης Μαρτίου. Η πορεία αυτή δέχθηκε άγρια κατασταλτική επίθεση από τα ΜΑΤ, με σκοπό να διαλύσουν τη μεγαλειώδη διαμαρτυρία και να καταστείλουν τις φωνές που εναντιώνονται στις δολοφονικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων (Συγκοινωνίες, Υγεία, Ρεύμα, Νερό).

Καταγγέλλουμε την αναίτια και μεγάλης διάρκειας επίθεση της αστυνομίας με κρότου λάμψης και χημικά σε αρκετά σημεία της πορείας, από το Σύνταγμα μέχρι την Πατησίων, την απροκάλυπτη επίθεση στο μπλοκ του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ), καθώς και τις συλλήψεις διαδηλωτών, εκ των οποίων και ένα μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (Σ.Μ.Τ) και ένα μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου ΗΜΜΥ – ΕΜΠ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που συνέλαβαν τις δύο φοιτήτριες στην Πατησίων δε δίστασαν να ασκήσουν βία απέναντι στη μία από το Φ.Σ. ΗΜΜΥ – ΕΜΠ, προκαλώντας της τραύμα στο κεφάλι και κάταγμα σε δάχτυλο του δεξιού χεριού. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά τη διάρκεια της σύλληψης αλλά και απειλές. Στη συνέχεια, στη ΓΑΔΑ μετά από πολλές ώρες αναμονής, που δεν τις ενημέρωναν για το αν θα γίνει προσαγωγή ή σύλληψη, ανακοινώθηκε η απόφαση σύλληψης, με πέντε ανυπόστατες κατηγορίες πλημεληματικού χαρακτήρα.

Η τρίτη συλληφθείσα είναι φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Ε.Κ.Π.Α. και συνελήφθη κοντά στο σταθμό μετρό του Πανεπιστημίου.

Απαιτούμε να αθωωθούν άμεσα οι φοιτήτριες και οι υπόλοιποι συλληφθέντες/συλληφθείσες της απεργιακής κινητοποίησης και πορείας της 16ης Μάρτη, μέρα Γενικής Απεργίας.

ΔΕ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ, ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

ΟΛΟΙ – ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΣΤΙΣ 10:00

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.