ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ”

Εργοδοσία και αστυνομία με τρομοκρατία και  συλλήψεις προσπαθούν να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων στην εταιρία «Μαλαματίνα»

Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και απόσυρση των κατηγοριών

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» καταγγέλλει την προσπάθεια στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού, καθώς και το κλίμα τρομοκρατίας και τις συλλήψεις συνδικαλιστών, ώστε να σπάσει η απεργία των εργαζομένων στην οινοποιία «Μαλαματίνα» μέσω της οποίας υπερασπίζονται το δικαίωμα τους στην εργασία κόντρα στις μαζικές απολύσεις που εξήγγειλε η ιδιοκτησία της εταιρίας.

Το πρωί της Τετάρτης 17/8 το σωματείο εργατοϋπαλλήλων στη «Μαλαματίνα», συνεχίζοντας τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τέταρτη εβδομάδα, με τη συνδρομή εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο στο Καλοχώρι ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Την ίδια μέρα από το πρωί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ βρέθηκαν έξω από το εργοστάσιο. Οι απεργοί ξεκαθάρισαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην επιτρέψουν σε κανέναν απεργοσπάστη να περάσει την πύλη του εργοστασίου.  Παρέμειναν ενωμένοι και φτιάχνοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα περιφρούρησαν την είσοδο του εργοστασίου χωρίς να ασκούν βία, παρά το γεγονός ότι στελέχη της εργοδοσίας προκαλούσαν με στόχο ναδημιουργήσουν επεισόδια. 

Παρόλα αυτά η αστυνομία με εντολή της εισαγγελέα προχώρησε αρχικά στη σύλληψη του προέδρου του σωματείου Γ. Φραγγίδη και στη συνέχεια του Γ. Νιβορλή, προέδρου της Ένωσης εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και μέλους του ΔΣ της ΓΣΕΕ με την κατηγορία της παράνομης βίας. Μάλιστα κατά τη δεύτερη σύλληψη εκπρόσωποι της αστυνομίας δήλωσαν ξεκάθαρα μπροστά στους εργαζόμενους πως υπάρχει εντολή για συλλήψεις. Παρά τις συλλήψεις, η απεργιακή περιφρούρηση κράτησε την εταιρία Μαλαματίνα κλειστή, με τους διευθυντές και τους απεργοσπάστες να υποχωρούν και πάλι ηττημένοι. Οι εργαζόμενοι απάντησαν επίσης με μήνυση εναντίον του διευθύνοντα συμβούλου για άσκηση βίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η προσαγωγή του.

Η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για την προσπάθεια επιβολής κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος των απεργών από τις δυνάμεις καταστολής και την εισαγγελέα που επιστρατεύτηκε για να επιβάλει το αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Το δόγμα «νόμος και τάξη», οι συλλήψεις συνδικαλιστών, ατσαλώνουν ακόμα περισσότερο τους απεργούς, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο το κύμα αλληλεγγύης.  

Το δικαίωμα των εργατών στη συλλογική οργάνωση και στον αγώνα για το ψωμί τους είναι απαράγραπτο. Δεν μπορεί να καταργηθεί από την κυβέρνηση και από το αντεργατικό  τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη. Οι εργάτες που αγωνίζονται οργανωμένα δεν τρομοκρατούνται από τις δυνάμεις καταστολής, από εισαγγελείς, από συλλήψεις, από την εργοδοσία. Γιατί όλες τις απαγορεύσεις, τις απειλές, την κρατική και εργοδοτική βία, τις αντιπαλεύουν εμπράκτως, με τη δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» συντάσσεται με τις δίκαιες διεκδικήσεις των σωματείων και των εργαζομένων, απαιτεί την άμεση ανάκληση των 15 απολύσεων, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων και την απόσυρση των κατασκευασμένων κατηγοριών σε βάρος τους. 

Ως εργαζόμενοι και ως δάσκαλοι των παιδιών των εργαζομένων που αγωνίζονται για το ψωμί και την αξιοπρέπειά τους, δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους απεργούς στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, όπως το έχουμε πράξει σε όλες τις αντίστοιχες περιστάσεις.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία να καταδικάσουν την αστυνομοκρατία και τις συλλήψεις,  να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων της «Μαλαματίνας» και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ – Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.