50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (1973-2023)

Το Πολυτεχνείο αναπνέει στους αγώνες του σήμερα για Ψωμί – Παιδεία – Ειρήνη – Ελευθερία

Όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου με το πανό του Συλλόγου: Παρασκευή 17 Νοέμβρη, 16.00, Πλ. Κλαυθμώνος

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κορυφαία πράξη αντίστασης του Αντιδικτατορικού Αγώνα 1967-1974, την εξέγερση εναντίον της δικτατορίας με επίκεντρο το Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, που είχαν μεγάλη λαϊκή απήχηση.

Η εξέγερση των φοιτητών στα τέσσερα ΑΕΙ δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ήταν ένα άλμα στην εξέλιξη της αντιδικτατορικής πάλης που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα του πραξικοπήματος, παρά τις χιλιάδες «προληπτικές εκτοπίσεις» στα ξερονήσια, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια των αγωνιστών. Εμπνεόταν από το διεθνές κίνημα της νεανικής αμφισβήτησης, που εκδηλώθηκε πολιτικά και πολιτιστικά, και ενσωμάτωνε τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας.

Το Πολυτεχνείο είναι καταγεγραμμένο στη συνείδηση του λαού ταυτόχρονα ως σύμβολο αγώνα και ως κίνημα αμφισβήτησης της εξάρτησης της χώρας, υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας και κατάργησης της κοινωνικής εκμετάλλευσης. Αυτή τη ριζοσπαστική ιδεολογική και πολιτική παρακαταθήκη κληρονόμησε η γενιά που πρωταγωνίστησε στη διάρκεια του 1973, συνεχίζοντας με συνέπεια και θυσίες έως την τελευταία μέρα της Δικτατορίας.

50 χρόνια μετά, όλες οι δημοκρατικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές κατακτήσεις του λαού μας που δεν χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με επίμονους, σκληρούς, λαϊκούς αγώνες στη Μεταπολίτευση, ανατρέπονται καθημερινά από την κυβέρνηση. Η φετινή επέτειος βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη φτώχεια, την ακρίβεια, την εκμετάλλευση. Με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες να περιορίζονται και την επίθεση στα δημόσια αγαθά της υγείας και της Παιδείας να εντείνεται.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την περιοχή μας  περικυκλωμένη από τη φωτιά του πολέμου, και τη χώρα μας σφιχτά προσδεμένη στους ΝΑΤΟϊκούς- ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μπροστά στα μάτια μας συντελείται το έγκλημα γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Στα θεωρεία, οι κυβερνήσεις, τα ΜΜΕ, η «κοινή γνώμη» της Δύσης, το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, έτοιμοι από καιρό να απολαύσουν και να χειροκροτήσουν τη σφαγή. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις κατά της βάρβαρης εισβολής του στρατού του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας και υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμά του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό τους κράτος. Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ!

Τιμώντας την αγωνιστική παρακαταθήκη του Νοέμβρη 1973, συνεχίζουμε τον αγώνα για τα ίδια ιδανικά και αιτήματα, με οδηγό πάντα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. 

Όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου, Παρασκευή 17 Νοέμβρη,

Προσυγκέντρωση εκπαιδευτικών, 16:00 στην Πλ. Κλαυθμώνος μετά τα φοιτητικά μπλοκ στο πανό του Συλλόγου

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

.