Κυριακή 24 Μαΐου 2026
Εκδρομή στο Μουσείο και το Ιερό της Δήμητρας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
Μετά το τέλος της ξενάγησης θα ακολουθήσει γεύμα σε ταβέρνα στην περιοχή της Μάντρας. Κόστος μενού ανά άτομο 18€
οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν από ειδικευμένη αρχαιολόγο-ξεναγό.
Δηλώστε συμμετοχή ως την Κυριακή 17 Μαΐου 2026 συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα δήλωσης συμμετοχής που βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης (εδώ). Ανώτατο όριο συμμετοχής 70 άτομα
ΠΡΟΣΟΧΗ! Λόγω περιορισμών στον αριθμό επισκεπτών που μπορούν να ξεναγηθούν στο Μουσείο, αλλά και στη δυνατότητα των ατόμων που μπορεί να εξυπηρετήσει η ταβέρνα που έχουμε επιλέξει, ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να πάρουν μέρος στην εκδρομή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 70. Αν οι δηλώσεις συμμετοχής υπερβούν τους 70 συμμετέχοντες, θα ακολουθηθεί η σειρά με βάση το χρόνο της δήλωσης συμμετοχής.
Λίγα λόγια για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας
Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αι. μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών, που δίδαξε στους Ελευσίνιους την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, για τα οποία αξίωσε απόλυτη μυστικότητα.
Η Ελευσίνα ιδρύθηκε περί το 2000 π.Χ. στις πλαγιές του ανατολικού λόφου μιας χαμηλής λοφοσειράς στη Ν.Δ. γωνία του Θριάσιου πεδίου, κοντά στον Ελευσινιακό κόλπο και αναπτύχθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή σε ισχυρά οχυρωμένη πόλη. Την εποχή αυτή χτίστηκε το μυκηναϊκό μέγαρο, που ταυτίσθηκε με τον πρώτο ναό της Δήμητρας, Β.Α. του Τελεστηρίου των κλασικών χρόνων.
Στη Γεωμετρική Περίοδο τη θέση των ιδιωτικών οικιών καταλαμβάνει ο χώρος του ιερού. Την ίδια εποχή, στα μέσα του 8ου αι. π.Χ., η λατρεία της θεάς από τοπική, αγροτική εορτή αποκτά πανελλήνιο χαρακτήρα.
Στα χρόνια του Σόλωνα (αρχές 6ου αι. π.Χ.) η Ελευσίνα προσαρτάται οριστικά στην Αθήνα και τα Ελευσίνια Μυστήρια καθιερώνονται ως αθηναϊκή εορτή. Την εποχή του Πεισίστρατου (550-510 π.Χ.) το ιερό και η πόλη, δυτικά του λόφου, περιβάλλονται από ισχυρό τείχος με πύργους.
Μετά την καταστροφή του από τους Πέρσες (480 π.Χ.) το ιερό ανακαινίζεται με την ανέγερση νέων κτηρίων, όπως του νέου μεγάλου Τελεστηρίου και της Στοάς του Φίλωνα, που χτίστηκε στην ανατολική πλευρά του Τελεστηρίου έναν αιώνα αργότερα.
Η τελευταία περίοδος ακμής του ιερού τοποθετείται στα Ρωμαϊκά Χρόνια, όταν Ρωμαίοι αυτοκράτορες στολίζουν το ιερό με νέα λαμπρά οικοδομήματα όπως τα Μεγάλα Προπύλαια, τις Θριαμβικές Αψίδες, την Κρήνη, ναούς και βωμούς.
Πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στους συνδέσμους:
Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας
Η Μετάβαση στον αρχαιολογικό χώρο θα γίνει με πούλμαν που θα μισθώσει ο σύλλογός μας. Σημεία επιβίβασης:
9:30 π.μ., 9ο-11ο Δημοτικά Σχολεία Πειραιά (Θεσ/νίκης 71 & Ψαρρών)
9:45 π.μ., Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Κατά την επιστροφή, που υπολογίζεται νωρίς το απόγευμα (4:30 με 5 μ.μ.), θα ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία.
Για την είσοδο στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο ισχύει ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €10, Μειωμένο: €5. Αυτονόητο είναι ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για τους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν κάρτα ελευθέρας εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ελέγξτε αν η κάρτα σας είναι σε ισχύ και δεν έχει λήξει. Για πληροφορίες σχετικά με την ελεύθερη και μειωμένη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο πατήστε εδώ.
Στον αρχαιολογικό χώρο που θα επισκεφθούμε δεν υπάρχει κυλικείο. Οι επισκέπτες επιτρέπεται να έχουν μαζί τους μόνο νερό. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων, αναψυκτικών και καφέ. Επίσης προμηθευτείτε καπέλα, αθλητικά παπούτσια- παπούτσια πεζοπορίας και ό,τι άλλο θεωρείτε απαραίτητο για την άνετη περιήγησή σας στο χώρο.
Μετά το τέλος της ξενάγησης θα ακολουθήσει γεύμα στην ταβέρνα “ΒΕΛΑΤΟΥΡΗΣ” στη Μάντρα. Κόστος μενού ανά άτομο 18€
Το μενού ανά 4 άτομα περιλαμβάνει: 1 κιλό παϊδάκια προβατίνας στη σχάρα, ψωμί, σαλάτα, φέτα, πατάτες, μακαρόνια (τσόλια), τυροπιτάρι, λουκάνικο, τζατζίκι.
Εκτός μενού: Μπύρες 4€ και Αναψυκτικά 2€ πληρώνονται extra
Το κρασί είναι προσφορά του συλλόγου.
Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στην εκδρομή θα πρέπει να το δηλώσουν ως την Κυριακή 17 Μαΐου 2026 συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα δήλωσης συμμετοχής!
Πληροφορίες-Διευκρινήσεις στο Τηλέφωνο: 6977718257 (Λάμπρος Νικολάρας, Πρόεδρος του Συλλόγου).
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΒΗ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. ΔΙΠΛΕΣ ΕΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ/ΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦ/ΙΣΣΕΣ/ΦΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 4 ΑΤΟΜΑ. ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.
Η φόρμα έκλεισε διότι παρήλθε η ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής

