ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ Δ/ΝΣΗ Π.Ε.

 

 

Πειραιάς  04/10/2018

 

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά από τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού- Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Σαλαμίνας. Βασικό αντικείμενο της κινητοποίησης ήταν οι εκτεταμένες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

Στα πλαίσια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Δ/ντη εκπαίδευσης κατά την οποία οι εκπρόσωποι των συλλόγων έθεσαν επιτακτικά και ζήτησαν την άμεση άρση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία ως αποτέλεσμα:

 

  • Των εκτεταμένων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό (δασκάλων τάξης και ολοήμερου, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων). Κοινή ήταν μάλιστα η διαπίστωση ότι τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό με την πάροδο του χρόνου αντί να μειώνονται αυξάνονται, ενώ άδηλος είναι ο χρονικός ορίζοντας κάλυψής τους.

  • Της υποστελέχωσης των ολοήμερων σχολείων με συνέπεια τα περισσότερα να υπολειτουργούν και ως προς την ανάπτυξη των τμημάτων και ως προς το ωράριο λειτουργίας τους. Έτσι το ολοήμερο σχολείο υποβαθμίζεται και αποψιλώνεται από μαθητικό πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ιδιωτικά «κέντρα μελέτης» ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια δίπλα στα σχολεία μας εμπορευματοποιώντας ακόμα περισσότερο το αγαθό της εκπαίδευσης.

  • Της ελλιπούς στελέχωσης των δομών ειδικής αγωγής και ιδιαίτερα της παράλληλης στήριξης. Με έμφαση τονίστηκε ότι η έλλειψη σταθερού και μόνιμου προσωπικού δημιουργεί δυσχέρειες στον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων αλλά και σοβαρά παιδαγωγικά προβλήματα σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως η ειδική αγωγή, όπου η παιδαγωγική σχέση εκπαιδευόμενου και εκπαιδευτή έχει κεντρική σημασία. Ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης δε μπορεί να μοιράζεται σε δύο ή και παραπάνω μαθητές που τον έχουν ανάγκη.

  • Του τρόπου με τον οποίο το my-school εξαφανίζει τα κενά παράγοντας, στα πλαίσια των κλειδωμένων μνημονιακών πολιτικών, πλεόνασμα αντί για έλλειμα σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

 

Από τις απαντήσεις του Δ/ντη Εκπαίδευσης στα παραπάνω κοινές ήταν οι  διαπιστώσεις ότι:

 

  • άδηλος είναι ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα καλυφθούν τα κενά σε δασκάλους τάξης και ολοήμερου, νηπιαγωγούς και ειδικότητες. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι με την επόμενη φάση προσλήψεων θα καλυφθεί το σύνολο των κενών της Δ/νσης Πειραιά. Όπως Χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δ/ντης εκπαίδευσης αυτή τη στιγμή το my-school εμφανίζει πλεόνασμα προσωπικού, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του λείπουν τουλάχιστον 26 δάσκαλοι, 8 νηπιαγωγοί και 30 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.

  • πολλά από τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν να υπολειτουργούν μέχρι, όπως κάθε χρόνο, η διαρροή των μαθητών -εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσής τους -να επιτρέψει την πλήρη λειτουργία τους αλλά με λιγότερα τμήματα και μαθητές.

  • στην παράλληλη στήριξη, παρά την αναμενόμενη δεύτερη φάση προσλήψεων την 1η Νοεμβρίου, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η ίδια απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική πρακτική που μοιράζει τους εκπαιδευτικούς σε δυο ή και περισσότερες μαθητές.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, Πειραιά «Ρ. Φεραίος» και Σαλαμίνας.

 

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos