ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 13ου-14ου ΜΙΣΘΟΥ

 

 

 

Πειραιάς 23/10/2018

 

 

 

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για αποφάσεις δικαστηρίων που επιστρέφουν αναδρομικά τα δώρα (13ο-14ο μισθό) σε εργαζόμενους. Επειδή η υπόθεση θυμίζει έντονα την ιστορία με το επίδομα των 176 ευρώ, ας δούμε συνοπτικά τι ισχύει:

1) Έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις χαμηλόβαθμων δικαστηρίων (ειρηνοδικείων, πρωτοδικείων), οι οποίες στη φάση αυτή αφορούν εργαζόμενους αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) κατά βάση σε δήμους

2) Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι τελεσίδικες. Μπορεί η διοίκηση να ασκήσει έφεση και να μην καταβάλει άμεσα τα χρήματα. Δεν υποχρεούται να το κάνει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

3) Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες κατηγορίες εργαζομένων δεν προδικάζουν κάτι για τους εκπαιδευτικούς. Κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό οι κρούσεις δικηγορικών γραφείων προς συναδέλφους. Ακόμα και αν κερδηθεί μια υπόθεση σε πρώτο βαθμό αυτό θα πάρει χρόνο και έχει αβέβαιη έκβαση στη συνέχεια.

Ο Σύλλογός μας  έχει και στο παρελθόν τοποθετηθεί αναφορικά με τις δικαστικές διεκδικήσεις λόγω περικοπών των μνημονίων. Θεωρούμε δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να το κάνει αλλά ο μαζικός ενωτικός και ανυποχώρητος αγώνας είναι η λύση για την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών μας. Ακόμα και αν οι δικαστικές αποφάσεις πρωτόδικα δικαιώνουν αρκετούς εργαζόμενους, η διοίκηση θα προσπαθήσει να τις ακυρώσει σε επόμενο βαθμό (εφετεία, Συμβούλιο της Επικρατείας).

 

Η διεκδίκηση της κάλυψης των μισθολογικών απωλειών πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου, κάθε εργαζόμενου. Η όποια ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα φέρει από μόνη της πίσω απώλειες, μισθούς και δικαιώματα. Μόνη λύση είναι η συσπείρωση στα συνδικάτα, ο οργανωμένος αγώνας για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας.

Παρόλα αυτά ο το Δ.Σ. του Συλλόγου δεν στέκεται αδιάφορο σε κάθε διεκδίκηση των συναδέλφων. Καλεί όποιον συνάδελφο/ισσα επιθυμεί να μην παραγραφεί το δικαίωμα του να διεκδικήσει τον 13ο και 14ο μισθό, να συμπληρώσει την αίτηση που επισυνάπτουμε (Επισυναπτόμενο1-ΑΙΤΗΣΗ). Επιπλέον να επισυνάψει και εξουσιοδότηση προς τον πρόεδρο του Συλλόγου μας να καταθέσει την αίτησή του στη Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά (Επισυναπτόμενο2-ΕΞΟΥΣΙΟΤΟΤΗΣΗ). Στην Εξουσιοδότηση θα πρέπει ο Διευθυντής του σχολείου να έχει θεωρήσει το γνήσιο της υπογραφής.

Να σημειώσουμε ότι δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι οι συνάδελφοι, με όποια εργασιακή σχέση κι αν εργάζονταν αυτά τα έτη (2013-2018).

Οι καταστάσεις και οι αιτήσεις πρέπει να παραδοθούν στα μέλη του Δ.Σ. ως την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.

Τέλος, νιώθουμε την ανάγκη να επαναλάβουμε ότι η διεκδίκηση όσων μας στέρησαν οι μνημονιακές πολιτικές μπορεί να γίνει μέσα από συλλογικό και ενωτικό αγώνα. Ως ένα πρώτο βήμα καλούμε όλους τους συναδέλφους στις 15 Νοεμβρίου, στις 2μμ. Την ώρα που το ΔΣ θα καταθέσει όλες τις αιτήσεις σε συγκέντρωση έξω από τη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά.  

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos