Αγώνας για να σταματήσουμε την πολιτική αδιοριστίας

 

Όλοι – ες στην πανεκπαιδευτική συγκέντρωση

Παρασκευή 2 Μάρτη, 13.00, στο Υπουργείο Παιδείας

 

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών τώρα!

Διορισμός όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

 

Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

 

Πειραιάς 26-2-2018

 

Για μια ακόμη χρονιά χιλιάδες αναπληρωτές προσλήφθηκαν για να καλύψουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων. Ο μηδενισμός των διορισμών στα χρόνια των μνημονίων, πολιτική που συνεχίζεται και από αυτή την κυβέρνηση, οδηγεί στην ανάγκη για χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών.

Ο Σύλλογός μας θέτει ως κυρίαρχο αίτημα αυτό των ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ. Ενάντια στους μνημονιακούς περιορισμούς και τις πολιτικές που στερούν από το δημόσιο σχολείο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του και καταδικάζουν δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους μας στην ελαστική, ευέλικτη και ανασφαλή εργασία.

Η τακτική των μηδενικών ουσιαστικά διορισμών τα τελευταία 5 χρόνια στην εκπαίδευση έχει εκτινάξει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και έχει δημιουργήσει εργαζόμενους δυο ταχυτήτων στα σχολεία. Οι αναπληρωτές αποτελούν πλέον το σκελετό του δημόσιου σχολείου και είναι καταδικασμένοι να ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας με λειψά εργασιακά δικαιώματα (αναρρωτικές άδειες, άδειες λοχίας και μητρότητας κ.λπ.)

Παράλληλα Επισημαίνουμε ότι ο σημερινός κατακερματισμός των αναπληρωτών σε αντιμαχόμενες συλλογικότητες δεν μπορεί να ανατρέψει τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Αντίθετα διαιρεί τις δυνάμεις του εκπαιδευτικού κινήματος και διαιωνίζει το καθεστώς της αδιοριστίας. Κακή υπηρεσία προσφέρουν όσοι και με οποιοδήποτε τρόπο οξύνουν αυτές τις αντιθέσεις.  Η απάντησή μας σε αυτές τις λογικές είναι ότι το σωματείο πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Άρα δεν μπορεί να παίρνει το μέρος της μιας συλλογικότητας που διεκδικεί επαγγελματικά δικαιώματα σε βάρος της άλλης.

Πολλά χρόνια τώρα, το εκπαιδευτικό κίνημα θέτει ως αίτημα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, της φοίτησης όλων των νηπίων και προνηπίων στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το 2006, κάτω από την πίεση της μεγάλης απεργίας μας, θεσμοθετήθηκε με το ν. 3518/2006, η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων για ένα έτος στο νηπιαγωγείο. Το αίτημα για δίχρονη δωρεάν και δημόσια υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση έμεινε σε εκκρεμότητα και χιλιάδες προνήπια βρέθηκαν έξω από το φυσικό τους  χώρο, το Νηπιαγωγείο.

Σήμερα με αφορμή την έστω και μερική θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σχολάρχες, Κ.Ε.Δ.Ε. και συντεχνιακά συμφέροντα επιτίθενται ανοιχτά ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που θα αναγκαστούν να προσλάβουν νηπιαγωγούς με συμβάσεις, μισθούς και καθορισμένο έργο όπως αυτά προβλέπονται από το Υπουργείο Παιδείας.  Δήμαρχοι που, ενώ κλείνουν νηπιαγωγεία στην περιοχή τους, δείχνουν να νοιάζονται για τους εργαζόμενους που χάνουν δήθεν τη δουλειά τους στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν μάλιστα πως θα συμβεί αυτό από τη στιγμή που απελευθερώνονται θέσεις για μικρότερα παιδιά (έως την ηλικία των 4 ετών), τα οποία αυτή τη στιγμή στερούνται τη δυνατότητα φοίτησης στους παιδικούς σταθμούς. Είναι προφανές ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κρύβεται κάτω από το επιχειρησιακό πρόγραμμα κατά της παιδικής φτώχειας και τα χρήματα Ε.Σ.Π.Α. που εισρέουν στα ταμεία τους. 

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στην ειδική αγωγή, με βάση το χρόνο λήψης του βασικού πτυχίου και την προϋπηρεσία. Κανείς συνάδελφος από όσους δουλεύουν στην εκπαίδευση να μην χάσει τη δουλειά του. Διορισμός όλων των αναπληρωτών όλων των κλάδων και κατηγοριών.

 • Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια, όλα τα παιδιά 4 έως 6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων, μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών, άμεσες λύσεις για κτιριακό και υλικοτεχνική υποδομή.

 • Στήριξη και ενίσχυση της ειδικής αγωγής. Άμεση κάλυψη όλων των αναγκών στις δομές ειδικής εκπαίδευσης. Παροχή παράλληλης στήριξης από ΕΝΑΝ εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, για ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ που την έχει ανάγκη. 

 • Να συσταθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες οργανικές θέσεις για όλες τις υπάρχουσες σήμερα ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μόνιμων.

 • Δεν μπαίνουμε σε κανένα παζάρι μορίων, δε δεχόμαστε κανένα πλαφόν στην προϋπηρεσία, κανένα προσοντολόγιο.

 • Ενιαία κριτήρια υπηρεσιακών μεταβολών σε όλη την εκπαίδευση.

 • Ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας.

 • Καθολικό-δημόσιο-κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.

 • Έγκαιρη καταβολή του μισθού των αναπληρωτών κάθε 1η του επόμενου μήνα.

 • Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους.

 • Επίδομα ανεργίας για όλους τους συμβασιούχους μετά τη λήξη της σύμβασής τους

 • Πλήρη προστασία της κύησης και χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης, με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

 • Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία. Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας.

 • Πλήρη προστασία της μητρότητας. Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

 • Καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητή, όχι στα πληθωρικά τμήματα – μπλοκάρουμε τις τριμελείς επιτροπές του ΠΔ 79

 • Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας! Κάλυψη των απωλειών της οχταετίας, απόδοση όλων των χαμένων κλιμακίων.

 • Όχι στην αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

 

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου, κηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις 3 πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου, συμπληρωματική στη στάση εργασίας της ΔΟΕ (3 τελευταίες ώρες του πρωινού και 3 πρώτες του απογευματινού προγράμματος), για όσους συναδέλφους την χρειάζονται προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας."

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos