ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Πειραιάς 26/09/2017

 

Το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη Σαλαμίνα συνιστά ένα τεράστιο κοινωνικό και οικολογικό έγκλημα με τεράστιες επιπτώσεις ήδη τόσο για τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού όσο και για τη ζωή του εργαζόμενου λαού στην Αττική και στα γύρω νησιά. Χιλιόμετρα ακτής και πυθμένα έχουν υποστεί τεράστια οικολογική καταστροφή εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε, με ανυπολόγιστες ζημιές, με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στην περιοχή να μπορούν να απολαμβάνουν και πάλι την θάλασσα καθαρή.

 

Για το έγκλημα στο Σαρωνικό υπάρχει ένοχος: είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο  που νέμεται τον συγκεκριμένο τομέα της θαλάσσιας διακίνησης καυσίμων και που λειτουργούν υπό καθεστώς ασυδοσίας και απουσίας ελέγχου. Συνένοχοι μαζί τους είναι όλες οι κυβέρνήσεις που έχουν «εξασφαλίσει» και συντηρούν αυτό το καθεστώς.

 

Υπέργηρα και ακατάλληλα πλοία που λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικό αξιοπλοϊας, ανύπαρκτοι έλεγχοι, απουσία υποδομών για πρόληψη και αντιμετώπιση θαλάσσιων καταστροφών, αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεξαμενόπλοιο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” είναι ένα πλοίο 45 ετών, το οποίο τόσο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και οι αρμόδιες αρχές το είχαν εφοδιάσει με πιστοποιητικά ασφάλειας και αξιοπλοΐας, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες πως ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο, έχοντας υποστεί σοβαρές φθορές στο χώρο του μηχανοστασίου. Παράλληλα απέπλευσε από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ) μεταφέροντας τόνους καυσίμων, με μόνο  2  από τα 11 μέλη του πληρώματος, σε μια περιοχή, με αυξημένη κίνηση δεξαμενόπλοιων και υγραεριοφόρων πλοίων. Ακόμα ήταν μονοπύθμενο, πράγμα που έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια απ’ τις διεθνείς συμβάσεις.

 

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης που συνεχίζει να ανέχεται την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αλλά και για το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν αντιμετώπισε έγκαιρα και αποτελεσματικά τη ρύπανση. Οι ανάγκες του λαού για προστασία από τέτοια φαινόμενα, δεν χωράνε στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για κερδοφορία. Ο κρατικός προϋπολογισμός, που απλόχερα δίνει δισ. ευρώ στο κεφάλαιο, είναι ιδιαίτερα φειδωλός όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες (σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές στην Υγεία - στην Παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος κλπ.).

 

Απαιτούμε:

 

  • Άμεσα μέτρα για την πλήρη απορρύπανση και αποκατάσταση της θάλασσας του Αργοσαρωνικού. Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. Να πληρώσει το κόστος η ιδιοκτήτρια εταιρεία και το εφοπλιστικό κεφάλαιο

  • Άμεση απόδοση των ευθυνών και τιμωρία των υπεύθυνων. Άμεση συγκρότηση υποδομών για τον έλεγχο της θαλάσσιας διακίνησης πετρελαίου και την πρόληψη – αντιμετώπιση τυχόν ατυχημάτων και των συνεπειών τους.

  • Δημιουργία δημόσιων δομών για τον έλεγχο κάθε είδους ρυπογόνων και επικίνδυνων δραστηριοτήτων στη θάλασσα, με θεσμοθέτηση κατάλληλου νομικού πλαισίου, που θα υπαγορεύεται απ’ τις ανάγκες των εργαζόμενων και του περιβάλλοντος, και όχι του κεφαλαίου και των κερδών του.

 

Καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν σύλλογοι εκπαιδευτικών και σωματεία εργαζομένων στον Πειραιά το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos