ΘΕΜΑ:  Για την απαράδεκτη ανακοίνωση του τομέα Παιδείας της Ν.Δ.

 

 

Πειραιάς 13/01/2017

 

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» καταδικάζει την απαράδεκτη ανακοίνωση του τομέα Παιδείας της Ν.Δ., με την οποία για μια ακόμα φορά στοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί, με ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες αναφορές:

 

«Περαιτέρω, άγνωστο παραμένει αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει λάβει υπόψη την νοσηρή κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σχολεία της χώρας, καθώς εκπαιδευτικοί “φαντάσματα” εμφανίζονται για μια ή δυο ώρες την ημέρα, ασκώντας πλημμελώς τα καθήκοντά τους και δημιουργώντας στην ουσία οιωνεί (sic) κενά, που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων»

πηγή «Η Καθημερινή» 9/1/2017

 

Στα χρόνια των μνημονίων ούτε ένας μόνιμος διορισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί. Τα τεράστια κενά καλύπτονται με προσλήψεις αναπληρωτών (στην Π.Ε. 14.000 το 2015-16, ανάλογος αριθμός και φέτος). Οι εκπαιδευτικοί αυτοί πληρώνονται, το πολύ, εννέα μισθούς για να ζήσουν δώδεκα μήνες. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές για περισσότερο από μια δεκαετία καλύπτοντας πάγιες ανάγκες.

Η συκοφάντηση των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου αποτελεί πάγια τακτική: συνοδεύει τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές αποδόμησης του δημόσιου δωρεάν σχολείου, τις πολιτικές των μηδενικών διορισμών που ακολουθούν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής. Κυρίως όμως προετοιμάζει το έδαφος για απολύσεις εκπαιδευτικών. Για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών είναι απαραίτητος ο κοινωνικός αυτοματισμός που η ανακοίνωση του τομέα παιδείας της Ν.Δ. καλλιεργεί.

Είναι οι πολιτικές που με συνέπεια υπηρέτησαν οι 2000 συγχωνεύσεις σχολείων επί ΠΑΣΟΚ, η απόφαση για να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 2000 εκπαιδευτικοί επί ΝΔ, οι σχεδόν 5000 αναπληρωτές που απέλυσε στην ουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη φετινή χρονιά μέσα από τις γνώστες Υπουργικές αποφάσεις για το Ολοήμερα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία τις περικοπές στη Β΄/θμια κ.τ.λ. Είναι οι πολιτικές που υπηρετήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με το κούρεμα των αποθεματικών, με τις απολύσεις των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις δυνητικές αργίες και τις διώξεις αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, με τις ποσοστώσεις της αξιολόγησης, με τον αυταρχισμό και την καταστολή.    Οι ορκισμένοι οπαδοί των μνημονίων, και του τρίτου που ψήφισαν από κοινού με τη σημερινή κυβέρνηση, στοχοποιούν τους εκπαιδευτικούς για τα σημερινά κενά.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας, ελεγχόμενο ανά πάσα στιγμή από τη διοίκηση και το πληροφοριακό σύστημα my school.

Κανέναν δεν ξεγελούν τα στελέχη του τομέα εκπαίδευσης της Ν.Δ. Ως οιονεί ενδιαφέρον αντιλαμβανόμαστε το όψιμο  ενδιαφέρον τους για την εκπαίδευση. Οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές που ασκούσαν τον καιρό που βρίσκονταν στην κυβέρνηση δεν μπορούν να σκεπαστούν από τις σημερινές αντιπολιτευτικές τους κορώνες. Τους προκαλούμε να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες τους ή αλλιώς να τις ανακαλέσουν ζητώντας δημόσια συγγνώμη.

Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε δημόσια καταγγελία αυτής της συκοφαντικής ανακοίνωσης.

 

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos