ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

 

Πειραιάς  02/02/2018

 

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 14181/ΓΔ4 -26-01-18 εγκύκλιο, η οποία με πολλή βιασύνη στάλθηκε στα σχολεία, το Υπουργείο εντείνει τις προσπάθειές του για την επιβολή του υποχρεωτικού 30ωρου, στο βαθμό που η συγκεκριμένη εγκύκλιος ερμηνεύει το νόμο επί τα χείρω και φιλοδοξεί να μετατρέψει την πέραν των ωρών διδασκαλίας παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο από εξαίρεση σε κανόνα.

 

Ο Σύλλογός μας, έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι η μάχη για τη διαφύλαξη των εργασιακών μας δικαιωμάτων θα κριθεί στα σχολεία και στους συλλόγους διδασκόντων, καλεί τους συναδέλφους με πνεύμα συλλογικότητας, αντίστασης και δημοκρατίας να αποκρούσουν κάθε προσπάθεια μεταβολής των όρων εργασίας μας. Εξάλλου ανάλογες προσπάθειες καταστρατήγησης του ωραρίου μας έχουν αναχαιτιστεί στο παρελθόν με συλλογικό τρόπο.

 

Συνάδελφοι, είναι πολύ κρίσιμο το Δ.Σ. του Συλλόγου να ενημερώνεται άμεσα για κάθε περίπτωση που  επιχειρηθεί  να επιβληθεί η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας μας.

 

Ως πρώτα βήμα αντιμετώπισης της κατάστασης το Δ.Σ. του Συλλόγου μας:

 

 • Θα πραγματοποιήσει αύριο Παρασκευή στις 2μ.μ. – μαζί με όλους τους συλλόγους Π.Ε. του Πειραιά- παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Δ/ντή Εκπαίδευσης Πειραιά.

 

 • Επίσης προτίθεται άμεσα να καλέσει σε συνάντηση όλους τους Δ/ντες των σχολείων ευθύνης του με στόχο την προάσπιση της ενότητας του κλάδου και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών

 

Ταυτόχρονα επισημαίνει τα ακόλουθα:

 

 • Η απόφαση της ΔΟΕ σχετικά με τα εργασιακά μας δικαιώματα καθώς και η πρόσφατη – μετά το σχετικό νόμο 4512/18 απόφασή της για το 30ωρο, είναι σε πλήρη ισχύ και τίποτα δεν  έχει αλλάξει.

 • Καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να ανατρέψει νόμο. Σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε ότι, όλες οι μέχρι τώρα σχετικές διατάξεις του νόμου και της εγκυκλίου, αναφέρουν τη διατύπωση  «όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα», διατύπωση που σαφέστατα ορίζει το μέγιστο και όχι το ελάχιστο ή το υποχρεωτικό όριο παραμονής. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται και γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου της ΔΟΕ.

 • Το Δ.Σ. παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη και καλεί τους συναδέλφους και τους Συλλόγους διδασκόντων να συνεχίσουν να εργάζονται όπως μέχρι σήμερα και να μην εφαρμόσουν καμία εντολή προς την κατεύθυνση παραμονής τους στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα.

 • Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να παραμένει στο σχολείο πέραν του διδακτικού του ωραρίου, εφόσον ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν του έχει αναθέσει κάποια επιπλέον εξωδιδακτική εργασία. Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει ήδη αναθέσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς όλες τις εξωδιδακτικές εργασίες και είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή.

 • Καλούμε όλους τους Συναδέλφους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους τους και να καταγγείλουν κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας από πλευράς Διοίκησης.

 • Κάθε προσπάθεια για υποχρεωτική 30ωρη παραμονή στο σχολείο, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, θα μας βρει κάθετα αντίθετους και θα ακυρωθεί στην πράξη.

 • Συνεχίζουμε να υλοποιούμε την απόφαση του Κλάδου (Δ.Σ. ΔΟΕ) για τον τρόπο διάθεσης των σχολικών γευμάτων.

 • Ο χαρακτηρισμός της σίτισης στο ολοήμερο ως διδακτικής ώρας δεν θίγεται και εξακολουθεί να χρεώνεται σύμφωνα με όσα προβλέπει το Π.Δ. 79/2017. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αποτροπή κάθε προσπάθειας καταστρατήγησης ενός δικαιώματος που αποτελεί κατάκτηση του κλάδου.

 • Η εμπειρία από τις πρόσφατες νικηφόρες μάχες για την αξιολόγηση μάς είναι χρήσιμη για  τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ενώ παράλληλα ξυπνά μνήμες οργανωμένης αντίστασης του κλάδου.

 

Όλοι στην έκτακτη Γεν. Συνέλευση  του Συλλόγου μας

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, στις 6μ.μ

στο 11ο Δημοτικό σχολείο Πειραιά

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos