Απαιτούμε να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία

οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου

 

Πειραιάς  01 Ιουνίου 2017

Με μια απαράδεκτη απόφαση το Δικαστήριο Ανηλίκων καταδίκασε τρεις μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου επειδή στην αρχή της χρονιάς μπήκαν μπροστά στις κινητοποιήσεις του σχολείου τους. Οι μαθητές οργάνωσαν κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο διεκδικώντας το αυτονόητο: μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια, να μην πληρώνουν οι γονείς τους ένα σκασμό λεφτά στα φροντιστήρια. Να έχουν ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα.  Για  αυτή την αγωνιστική επιλογή τους, οι μαθητές σύρθηκαν στο δικαστήριο.

Η παραπομπή σε δίκη έγινε μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου, με το δικαστήριο να αποφασίζει επιβολή ποινής κοινωνικής εργασίας 80 ωρών ως αναμορφωτικό μέτρο. Ταυτόχρονα κατηγορήθηκαν και οι γονείς των παιδιών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί που δίνουμε την μάχη για την μόρφωση των παιδιών μας κάθε μέρα μέσα στην τάξη, στηρίζουμε ολόπλευρα τη νέα γενιά και γνωρίζουμε ότι καθήκον μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η ανεξαρτησία του Μαθητικού Κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Το Μαθητικό Κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών. Η ποινικοποίηση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι!

Οι εισαγγελείς, η αστυνομία, οι χειροπέδες, τα δικαστήρια ανηλίκων και τα αναμορφωτήρια δεν έχουν θέση στο σχολείο. Ούτε έχουν θέση στο σχολείο και στα συνδικάτα μας εκείνοι που γίνονται καταδότες – μηνυτές των μαθητών τους.  Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν κάθε έννοια ηθικής τάξης και κάθε έννοια εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής πρακτικής.

Απαιτούμε:

  1. Να μην περάσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία.

  2. Να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις.

  3. Να σταματήσει η τιμωρία των αγώνων και η καταστολή τους από κυβερνήσεις – διοικήσεις.

Από το Δ.Σ.

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos