ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

 

 

Πειραιάς  21/09/2018

 

 

Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» με τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και την αντιδήμαρχο παιδείας Στέλλα Μιχάλογλου. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και ο αναγκαίος σχεδιασμός για την γενίκευσή της και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας από την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Κατά τη συνάντηση από την πλευρά του Συλλόγου μας τονίστηκε ότι διεκδικούμε:

 

  • την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια και στα πλαίσια αυτά και στους Δήμους Πειραιά και Κερατσινίου-Δραπετσώνας όπου αναπτύσσονται τα σχολεία ευθύνης τους.

  • να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευρά των Δήμων και του Υπουργείου Παιδείας για να φοιτούν όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία.

  • να ιδρυθούν άμεσα παραρτήματα νηπιαγωγείων και να συγκροτηθούν τμήματα με βάση τις θέσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (Μαζικοί διορισμοί, 15 νήπια στο τμήμα, Τμήματα  Ένταξης σε κάθε Νηπιαγωγείο, Ενίσχυση του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης κ.λπ.)

  • Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση νέων διδακτηρίων.

 

Καταστήσαμε σαφές ότι η δημοσιοποίηση του καταλόγου των δήμων που θα εφαρμόσουν τη Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2017-2018 αποτελεί άτολμο και αβέβαιο βήμα. Η κυβέρνηση περιόρισε τους δήμους εφαρμογής του δίχρονου νηπιαγωγείου σε 184 δήμους, αν και υπήρχε θετική κατά πλειοψηφία εισήγηση σε 265 από τους 325 δήμους της χώρας. Έτσι η λειτουργία του δίχρονου νηπιαγωγείου περιορίστηκε σε ακόμη λιγότερες περιοχές από αυτές στις οποίες οι ήδη υπάρχουσες δομές επαρκούσαν για τη  φοίτηση  όλων των νηπίων και προνηπίων. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αποδώσει ρυθμιστικό ρόλο στους Δημάρχους κλυδωνίζει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Οι δήμαρχοι απέκτησαν ενεργό ρόλο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, έναν ρόλο που  διεκδικούσαν από χρόνια και δεν είχαν αποκτήσει  εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κινήματος. Στην πολιτική της μνημονιακής λιτότητας δεν χωράνε μόνιμοι διορισμοί και ανέγερση σχολικών κτιρίων αφού η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής  προβλέπεται να γίνει χωρίς δαπάνη του δημοσίου.

 

Από την πλευρά του Δήμου, εισηγητικά η αντιδήμαρχος παιδείας, αφού δήλωσε ότι είναι θετική και έμπρακτη η υποστήριξή της δημοτικής αρχής στο διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, παρουσίασε ένα πρόγραμμα τεσσάρων σημείων, ώστε από τη νέα σχολική χρονιά (Σεπτέμβριος 2019) να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες αίθουσες για την εφαρμογή του δίχρονου νηπιαγωγείου στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας:

 

  1. Σε συνεννόηση με τους Δ/ντές των Δημοτικών σχολείων του δήμου εξασφάλισε πέντε (5) αίθουσες σε υπάρχοντα διδακτήρια, που με τις κατάλληλες εργασίες(χωριστές τουαλέτας κ.λπ.)και τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παραρτήματα όμορων νηπιαγωγείων.

  2. Έχουν ήδη υποδειχθεί, όπως ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, συγκεκριμένοι ελεύθεροι χώροι όπου μπορούν να εγκατασταθούν έξι (6) βαρέως τύπου προκατασκευασμένες αίθουσες.

  3. Προγραμματίζεται η μετασκευή του Δημοτικού καταστήματος «Προσήλιο» στην περιοχή Σελεπίτσαρι, με στόχο την δημιουργία τουλάχιστον δύο (2) αιθουσών.

  4. Την χρήση μιας (1) ήδη διαμορφωμένης και αδειοδοτημένης αίθουσας νηπιαγωγείου στο δημαρχείο της Δραπετσώνας.

 

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει εξασφαλισμένους τους αναγκαίους για την υλοποίησή του οικονομικούς πόρους και έχει δρομολογηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δεσμεύει όχι μόνο την υπάρχουσα αλλά και οποία δημοτική αρχή προκύψει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί η οικονομική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών για τον εξοπλισμό των αιθουσών αυτών με την αναγκαία για την λειτουργία τους υποδομή. Επιπλέον δεσμεύτηκε, ότι ακόμα και αν από αδυναμία του Υπουργείου τεθεί σε διακινδύνευση η εγκατάσταση βαρέος τύπου προκατασκευασμένων αιθουσών, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με πόρους του δήμου. Τέλος δεν απέκλεισε-αν χρειαστεί- και την ενοικίαση αιθουσών παρά την δυσκολία που υπάρχει να βρεθούν κτίρια που να ικανοποιούν τις θεσμοθετημένες προδιαγραφές.

 

Κλείνοντας τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας δήλωσαν ότι στα πλαίσια του ρόλου τους και στο μέτρο που τους αναλογεί θα συμβάλλουν στο να γίνει πράξη το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο. Τόνισαν μάλιστα, ότι καθώς αντιλαμβάνονται την όλη προσπάθεια ως μια δυναμική πορεία διεκδικήσεων και αγώνων θα ελέγχουν τη διαδικασία εξασφάλισης όλων των απαραίτητων υποδομών προβάλλοντας δυναμικά την αναγκαιότητα της άμεσης επέκτασης του δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos