ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.:

Πειραιά «η Πρόοδος», Νίκαιας, Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Σαλαμίνας, Αργοσαρωνικού.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Oil-One

 

 

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε από μαζικούς φορείς κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενάντια στην λειτουργία των εγκαταστάσεων της Oil-One και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων (Lafarge, δεξαμενών ΕΛ.ΠΕ.). Στα πλαίσια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από προέδρους εκπαιδευτικών σωματείων, συλλόγων γονέων, εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων και τον δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας,  συναντήθηκε με τον Δ/ντή του Γραφείου του Υπουργού Λουδοβίκο Κωτσονόπουλο, καθώς ο Υπουργός, όπως μας ενημέρωσαν, είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στη Βουλή.  

 

Κατά την συνάντηση οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν:

 

 • Στην αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται από τα καζάνια, εξαιτίας της δυσοσμίας που επικρατεί στην περιοχή. Οι γείτονες δεν μπορούν να ανοίξουν ούτε τα παράθυρά τους, οι μαθητές των πιο κοντινών σχολείων δεν μπορούν να βγουν στο προαύλιο παραμένοντας στην τάξη κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται όταν φυσά ο νοτιάς και σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες.

 • Στις συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας τόσο από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και ιδίως των μικρών παιδιών όσο και από την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τον κίνδυνο ενός, μεγάλης κλίμακας, ατυχήματος.

 • Στην ανάγκη μέτρησης και καταγραφής των ρυπογόνων δραστηριοτήτων των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

 • Στην ανάγκη αξιοποίησης του συνόλου της έκτασης της αποβιομηχανοποιημένης  ζώνης γύρω από τα Λιπάσματα Δραπετσώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της περιοχής με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης.

 • Στις διαχρονικές ευθύνεςτων προηγούμενων κυβερνήσεων (που δεκαετίες τώρα άφησαν τον τόπο να ρημάζει, ενώ παράλληλα τον παρέδιδαν κομμάτι -κομμάτι σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αποκλείοντας την πρόσβαση στη θάλασσα για το λαό της περιοχής), αλλά και της σημερινής κυβέρνησης που με την άδεια εμπορίας που έδωσε το 2017 επιτρέπει στην Oil-One να αναβαθμίσει τις δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις της στο χώρο των Λιπασμάτων.

 • Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανάκλησης της άδειας εμπορίας προς την Oil-One τόνισαν, παρά την προ τετραμήνου δέσμευση του υπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, για άμεση ανάκλησή της.

 

Η αντιπροσωπεία των φορέων απαίτησε:

 

 • Την άμεση ανάκληση της άδειας εμπορίας που δόθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στην Oil -One

 • Επανεξέταση-ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη λειτουργία της βιομηχανίας,

 • Σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της Oil-one και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων (Lafarge, δεξαμενών ΕΛ.ΠΕ.) από την πόλη μας

 

Από την πλευρά του ο Δ/ντής του Γραφείου του Υπουργού:

 

 1. Σε ό,τι αφορά τηνανάκληση της άδειας εμπορίας της oil-one δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρία ώστε να μην κάνει χρήση της δεξαμενής των 7.000 κ.μ. και να μεταφέρει αυτή την δραστηριότητα σε άλλη περιοχή  μακριά από το Λιμάνι του Πειραιά. Ανέφερε μάλιστα ότι τις επόμενες δυο εβδομάδες θα ενημερώσει τον Δήμαρχο της πόλης για την έκβαση των συζητήσεων.

 

 1. Αναφορικά με την ανάκληση των αδειών λειτουργίας της συγκεκριμένης βιομηχανίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκύπτουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλουν – σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας-την μετεγκατάσταση της σε όμορο Δήμο της περιοχής. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της οil-one και των άλλων ρυπογόνων εγκαταστάσεων του τσιμεντάδικου της Lafarge  και των ανενεργών δεξαμενών των ΕΛ.ΠΕ.

 

Από την πλευρά των σωματείων επισημάνθηκε ότι οι άδειες που δόθηκαν στην oil-oneτο Γενάρη του ’15, λίγο πριν τις εκλογές, όπως και η επέκταση τους, που δόθηκε το καλοκαίρι του ’17, πρέπει και να ανακληθούν. Η Oil-One πρέπει να απομακρυνθεί από τις κατοικημένες περιοχές. Ο Αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη αυτού του σκοπού. Ταυτόχρονα το επόμενο διάστημα θα δρομολογήσουμε όλες τις αναγκαίες δράσεις και κινητοποιήσεις για την συνέχιση του αγώνα μας.

 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς αλλά και όλους τους εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μαζί με τους φορείς της πόλης να επιβάλλουν το κλείσιμο και την οριστική απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή.

 

 

Πειραιάς 4-3-2018

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos