ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

 

Πειραιάς  15/04/2018 

 

Συνεδρίασε την Τετάρτη 11 Απριλίου η Τριμερής Επιτροπή για την εφαρμογή της διετούς προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Πειραιά στα πλαίσια εφαρμογής του Ν. 4521/2018. Η Επιτροπή, με πρόεδρο τον Δ/ντη Α/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και μέλη τον Δήμαρχο Πειραιά και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» αποφάσισε κατά πλειοψηφία απόφαση-με τον πρόεδρο του Συλλόγου μας να μειοψηφεί- ότι δεν είναι δυνατή η  άμεση υλοποίηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (από το σχολικό έτος 2018 – 2019)  στα νηπιαγωγεία του συγκεκριμένου δήμου.

 

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και οι πρόεδροι των συλλόγων Α/θμιας Εκπ/σης Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος» και Νίκαιας-Πειραιά χωρίς δικαίωμα ψήφου καθώς ως εκπρόσωπος από την πλευρά των εκπαιδευτικών σωματείων είχε  οριστεί ο πρόεδρος του Συλλόγου μας στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός των νηπιαγωγείων του συγκεκριμένου δήμου.

 

Κατά την συνεδρίαση:

 

1. Ο Προεδρεύων της επιτροπής, Δ/ντης Α/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, διατύπωσε την παρακάτω θέση:

  • Εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός νηπίων και προνηπίων στον Δήμο Πειραιά θα είναι για τη φετινή χρονιά 2.196. Με βάση αυτή την πρόβλεψη υπολόγισε ότι θα χρειαστούν περίπου 30 επιπλέον αίθουσες για να γενικευτεί το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο από νέα σχολική χρονιά.

  • Ως Υπουργείο Παιδείας και ως Υπηρεσία είμαστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι να υλοποιήσουμε την υποχρεωτική φοίτηση για τα νήπια που συμπληρώνουν στις 31η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου την ηλικία τωντεσσάρων (4) ετών στο Δήμο Πειραιά και σε όλη τη χώρα.

  • Ως Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα δώσει σαφείς εντολές για την κατάθεση αίτησης εγγραφής για όλα τα νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου 2018 την ηλικία τωντεσσάρων (4) ετών στα δημόσια Νηπιαγωγεία. Θα εξαντλήσει όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες στέγασης και φοίτησης των νηπίων πέντε (5) και τεσσάρων (4) ετών.

  • Εκτιμά όμως ότι με βάση τα δημογραφικά στοιχεία και τη διαθέσιμη υποδομή δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στο δήμο Πειραιά η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος (2018-2019).

  • Ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα αναγκαίος προγραμματισμός καιπροετοιμασία για την πιθανή εφαρμογή της από το σχολικό έτος 2019-20, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά, τις υπηρεσίες του και τους άλλους φορείς.

 

2. Ο Δήμαρχος Πειραιά δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με την παιδαγωγική διάσταση του νόμου και ότι είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία εφόσον αποτελεί νόμο του κράτους. Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα εξαιτίας της έλλειψης της αναγκαίας υποδομής. Ζήτησε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής καιδεσμεύτηκε για την καταγραφή των αναγκών ανά δημοτικό διαμέρισμα, των πιθανών διαθέσιμων κτιρίων και την κατάθεση εντός 45 ημερών ενός προγραμματισμού ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός για το επόμενο έτος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, με βάση τα στοιχεία από τις εγγραφές της φετινής χρονιάς.

3. Ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κατέθεσε υπόμνημα θέσεων και αρχών, ψήφισε υπέρ της άμεσης εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δήμο Πειραιά από τη νέα σχολική χρονιά (2018-2019) και επιπλέον κατά τη λήξη της συνεδρίασης δήλωσε:

  • Θεωρούμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν δρομολογεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη γενίκευση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Τα αιτήματα που καταθέσαμε για την εύρυθμη – κατά τις θέσεις του Συλλόγου μας και της Δ.Ο.Ε.- λειτουργία των νηπιαγωγείων, δεν αποτελούν προσχηματικές προϋποθέσεις με στόχο να φέρουν προσκόμματα και εντέλει να αποτρέψουν την άμεση εφαρμογή του δίχρονου νηπιαγωγείου. Ιεραρχούμε στη δεδομένη χρονική στιγμή ότι η γενίκευση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας και για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και για τα επαγγελματικά δικαιώματα των συναδέλφων νηπιαγωγών.

  • Η στάση του Δημάρχου, που δεν εξέφρασε την αντίθεσή του προς το καθολικό αίτηματου εκπαιδευτικού κινήματος για γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, θα αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο στο βαθμό που θα συμβάλει ουσιαστικά με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες στον σχεδιασμό καιυλοποίηση του παραπάνω στόχου. Τονίσαμεμάλιστα ότι από την πλευρά μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε την όλη προσπάθεια ως μια δυναμική πορεία διεκδικήσεων και αγώνωνθα ελέγχουμε τη διαδικασία εξασφάλισης όλων των αναγκαίων υποδομών προβάλλοντας δυναμικά την αναγκαιότητα της άμεσης επέκτασης του δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos