ΔΗΛΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

 

 

Των αιρετών του ΠΥΣΠΕ Πειραιά

 

                                                    Χρήστου Προκόβα    

Χρήστου  Καπόνη

 

Εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο των

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩN

 

 

Πειραιάς 20/06/2019

 

 

 

Ο νέος τρόπος επιλογής διευθυντών έρχεται σε μια περίοδο που κυριαρχεί η διαφαινόμενη εγκαθίδρυση ενός μνημονίου διαρκείας σχεδόν μισού αιώνα και η προσπάθεια επιβολής μιας ισόβιας στενής εποπτείας, μέσω μιας διαρκούς «αιματηρής» δημοσιονομικής πολιτικής, που στον χώρο της εκπαίδευσης μεταφράζεται σε συνέχιση της αδιοριστίας,  σε διεύρυνση της  ελαστικής εργασίας και  όξυνση των συντηρητικών αναδιαρθρώσεων.

Με το νέο αυτό νόμο, δίχως σαφή θέση για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και χωρίς να προσπαθεί -ούτε στο ελάχιστο- να περιορίσει το αυταρχικό- ιεραρχικό πλέγμα της λειτουργίας των σχολείων, η κυβέρνηση επαναφέρει ένα αποξενωμένο από την βάση και την πραγματική λειτουργία των σχολείων σύστημα μοριοδότησης των υποψήφιων διευθυντών. Ένα σύστημα διευθυντών, μέσω του οποίου,  όπως έκαναν στο παρελθόν όλες οι ηγεσίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να ελέγξει την τελική επιλογή και αυτών των στελεχών.

Ουσιαστικά, μετά και την απαράδεκτη απόφαση του ΣτE, επαναφέρει τον πλέον καταστροφικό για την εκπαίδευση ν.3848/2010 της Διαμαντοπούλου, καταργώντας επί της ουσίας τη δυνατότητα παρέμβασης των εκπαιδευτικών της βάσης. Η συντηρητική αυτή στροφή  κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρη τη μνημονιακή στόχευση: οι νέοι διευθυντές θα κληθούν,όπως προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την εκπαίδευση, να υλοποιήσουν την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και στη συνέχεια την αξιολόγηση των συναδέλφων. Από αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οφείλουν οι υποψήφιοι διευθυντές να μην τοποθετηθούν απέναντι στους συναδέλφους και να σταθούν με τη μεριά του εκπαιδευτικού κινήματος. Εφόσον επιλεγούν να μην  αποδεχτούν το ρόλο του αξιολογητή ούτε να συμβάλουν στην εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερθέντα, καθορίζουμε και τη στάση μας ως αιρετών στο συμβούλιο επιλογής και δηλώνουμε ότι:

 

  • θα συνεχίσουμε να είμαστε όπως και σε όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια

 

  • Δε θα μπούμε στη διαδικασία αξιολόγησης –βαθμολόγησης. Θα κρατήσουμε την ίδια στάση απέναντι σε όλους τους υποψήφιους βάζοντας παύλα (–)

 

  • Σύμφωνα και με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις εκπροσωπούμε το εκπαιδευτικό κίνημα και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και δεν δρούμε προσωπικά. Στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, θα επιδιώξουμε η στάση μας να λειτουργήσει αποτρεπτικά – χρησιμοποιώντας «αρνητική βαθμολογία». Αναφερόμαστε, για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι , μόνο σε υποψήφιους  διευθυντές για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες για  αυταρχική, αντιδημοκρατική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά και παραβίαση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, από συλλογικές αποφάσεις σωματείων ή συλλόγων διδασκόντων που κοινοποιήθηκαν στο Σύλλογο Π.Ε. που ανήκουν.
     

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους Συλλόγους Π.Ε. του Πειραιά να μας κοινοποιήσουν τις καταγγελίες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για τη στάση μας. 

e-proodos | ΑΡΧΙΚΗ
e-proodos | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" | e-proodos