ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Όλοι και όλες στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο Σάββατο 23/11, στις 12:00 στα Προπύλαια

Η δημοσίευση από το ΥΠΑΙΘ και τον ΑΣΕΠ των προσωρινών πινάκων της Ειδικής Αγωγής, που καταρτίστηκαν με βάση το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, επιβεβαίωσε με τρόπο δραματικό τα όσα το εκπαιδευτικό κίνημα εκτιμούσε από την πρώτη στιγμή που το νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων δόθηκε στην δημοσιότητα. Όλο αυτό το διάστημα περιγράψαμε και αναλύσαμε το προσοντολόγιο και τη «λογική» του με χίλιες δυο λέξεις, που καμιά όμως δεν μπορεί από μόνη της να αποτυπώσει το βίωμα της επισφάλειας, της αβεβαιότητας, του άγχους αλλά και της δίκαιης αγανάκτησης! Έπειτα από μια δεκαετία μηδενικών διορισμών, περιπλάνησης, θυσιών, μετακομίσεων, αυταπάρνησης, η ανακοίνωση και η ανάγνωση των πινάκων έρχεται να επισφραγίσει τη σκληρή «κανονικότητα» που μας επιφυλάσσουν οι κήνσορες των νεοφιλελεύθερων προταγμάτων.

Οι ανακατατάξεις που φέρνουν οι πίνακες (γεμάτοι λάθη που για να «διορθωθούν» απαιτείται υποβολή ένστασης συνοδευόμενη από παράβολο αξίας 20€!) είναι δραματικές και οι πρώτες απορρίψεις – απολύσεις είναι πλέον γεγονός καθώς πολλοί συνάδελφοι έχουν πέσει από 500 μέχρι και 2000 θέσεις! Χιλιάδες συνάδελφοι την επόμενη σχολική χρονιά θα βρεθούν εκτός εκπαίδευσης ή θα κληθούν να δουλέψουν και να ζήσουν μακριά από τον σημερινό τόπο εργασίας τους. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για απολύσεις συναδέλφων μας που χρόνια τώρα εργάζονται στο δημόσιο σχολείο στη δεύτερη για βίαιη ανατροπή της ζωής τους.

Η προϋπηρεσία όχι μόνο απαξιώνεται αλλά τιμωρείται και τα δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο καταργούνται, καθώς το βασικό πτυχίο μετατρέπεται σε απλό πιστοποιητικό που δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά! Άνοιξε και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί ένα αέναο κυνήγι προσόντων και πιστοποιητικών. Στην επόμενη στροφή του δρόμου καραδοκούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέο σύστημα που θα συνδυάζει προσοντολόγιο και διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Για να προσληφθεί πια κανείς ως αναπληρωτής στην εκπαίδευση θα πρέπει να πληρώσει αδρά, σε χρόνο και χρήμα.

Η «αριστεία» τους τσακίζει τις ζωές χιλιάδων συναδέλφων που βλέπουν τον όποιο στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής τους να ανατρέπεται, συναδέλφων που με αυταπάρνηση έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών τη δημόσια παιδεία σε κάθε γωνιά της χώρας. Το Υπουργείο αντί να τους διορίσει με μόνιμη σχέση εργασίας τους τιμωρεί.

Πρόκειται για αξιολογική διαδικασία που βάζει τους εκπαιδευτικούς να συγκρίνονται, να αναμετριούνται, να κατατάσσονται και να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για μια θέση στον ήλιο… της αναπλήρωσης! Η κατάσταση αυτή, αν δεν ανατραπεί, θα αφήσει βαθιές πληγές σε ολόκληρο το σώμα των εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών): στα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά και στην καθημερινή σχολική ζωή και διδακτική πράξη. Όταν χιλιάδες συνάδελφοι για να διοριστούν ή να προσληφθούν ως αναπληρωτές χρειάζεται να αναμετρηθούν με την κρησάρα ενός τόσου σκληρού συστήματος προσόντων κανείς δεν θα μείνει αλώβητος και ασφάλης.

Δεν θα παζαρέψουμε ούτε έναν/μία συνάδελφό/ισσά μας!

Ο αγώνας μας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς – διορισμό ΟΛΩΝ των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία είναι και θα είναι ανυποχώρητος. ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ, σε πείσμα των καιρών θα είμαστε όλοι και όλες παρούσες και παρόντες τόσο στο δημόσιο σχολείο όσο και στους δρόμους του αγώνα!

Δε θα παίξουμε το παιχνίδι της διάσπασης και της ανθρωποφαγίας. Με όρους συλλογικής συνείδησης, επίγνωσης των κοινών μας εργασιακών και ταξικών συμφερόντων και του κοινωνικού μας ρόλου, θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον! Δεν θα μετρηθούμε σε λίστες ανταγωνισμού με μόρια και προσόντα αλλά θα αναμετρηθούμε στους δρόμους των συλλογικών αγώνων, με αυτούς που προσπαθούν διακαώς να εξαϋλώσουν τα όνειρά μας, τις ζωές μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τη δημόσια εκπαίδευση.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ – Ν. 4589/2019

ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.