Ο αγώνας μας για τη δημόσια δωρεάν παιδεία είναι δίκαιος. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι!

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει!

Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Τρίτη 26 Μαρτίου, στις 18:30, στα 9ο– 11ο Δημοτικά Σχολεία Πειραιά (Θεσσαλονίκης 71 και Ψαρρών)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

μαίνεται εδώ και δύο μήνες, ο αγώνας για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, ενάντια στις πολιτικές που επιχειρούν τη μετατροπή της σε εμπόρευμα, με κομβικά σημεία το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά» ΑΕΙ και την  προώθηση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση.  Αυτό που κρίνεται σήμερα είναι το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Τα δημόσια δωρεάν σχολεία και πανεπιστήμια. Αυτό που κρίνεται είναι η παιδαγωγική ελευθερία του εκπαιδευτικών,  αν θα επικρατήσουν οι πολιτικές που χτίζουν το σχολείο του φόβου, της υποταγής, του ανταγωνισμού. Αν ο φόβος του αξιολογητή θα σκεπάσει κάθε φωνή που διεκδικεί τα σχολεία μας να μετατραπούν σε κοινότητες εκπαιδευτικής πράξης που θα αγωνίζονται και θα δουλεύουν συλλογικά και δημοκρατικά για τη μείωση της σχολικής ανισότητας, την κριτική συνειδητοποίηση των μαθητών, τη βελτίωση των επιδόσεων τους και το σεβασμό της παιδικής ηλικίας.

Το ΥΠΑΙΘΑ το τελευταίο διάστημα οδηγεί τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών στο ένα δικαστήριο μετά το άλλο. Η «αδέκαστη» δικαιοσύνη, που εδώ και ένα χρόνο κλείνει τα μάτια μπροστά στο έγκλημα των Τεμπών, με ρυθμό πολυβόλου κρίνει παράνομες τις απεργίες των εκπαιδευτικών τη μια μετά την άλλη. Τελευταίο επεισόδιο η προσφυγή του υπουργείου (Εκδικάστηκε εχθέςΤετάρτη 13/3) ενάντια στη νέα απεργία -αποχή που κήρυξε η ΔΟΕ στις 8 Μαρτίου.

Δεν μας τρομοκρατούν!

Στην πραγματικότητα  το υπουργείο ομολογεί την ήττα και τα αδιέξοδά του. Ομολογεί την αδυναμία του να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών, που με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία αποχή τσαλάκωσαν κάθε προσπάθεια επιβολής της ατομικής αξιολόγησης.

Συναδέλφισσες/φοι,

το βέβαιο είναι ότι όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές η απεργία- αποχή της ΔΟΕ θα έχει κριθεί παράνομη. Παρόλο που έχει αξία να δούμε τις ακριβείς διατυπώσεις της απόφασης για να έχουμε σαφή εικόνα των νομικών πλαισίων  των επόμενων βημάτων μας, αυτή τη στιγμή ο κλάδος πρέπει να  συσπειρωθεί γύρω από την ομοσπονδία και τα σωματεία του και να πάρει αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση στη βάση της ομόφωνης απόφασης της 92ης Γ.Σ. της ΔΟΕ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» συνεδρίασε την Τρίτη 13 Μαρτίου και αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (3η επαναληπτική), την Τρίτη 26 Μαρτίου στις 18.30, στα 9ο -11ο Δημοτικά Σχολεία Πειραιά (1ο κάλεσμα Τετάρτη 20/3, 2ο κάλεσμα Παρασκευή 22/3) ώστε με απαρτία να πάρουμε αποφάσεις αγώνα και κλιμάκωσης της πάλης. Επίσης αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση:

  • Να καλέσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ, στην περίπτωση που η απεργία-αποχή κηρυχθεί παράνομη, να συνεχίσει με νέα επαναπροκήρυξη της ή να δώσει την κατεύθυνση να την κηρύξουν οι κατά τόπους σύλλογοι.
  • Τη συμμετοχή σε μια ενωτική, δημοκρατική και ισότιμη διαδικασία συντονισμού των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.
  • Να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις για να αποφασίσουμε την κήρυξη απεργίας-αποχής από τον σύλλογό μας.  

Προσοχή! Το Δ.Σ. του συλλόγου μας επισημαίνει τα ακόλουθα:

  1. Η απεργία αποχή της ΔΟΕ, που κηρύχτηκε στις 8/3, είναι σε ισχύ μέχρι να εκδοθεί και να επιδοθεί επισήμως στην ομοσπονδία η απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα περιθώριο 2-3 ημερών που μπορούμε να την επικαλούμαστε σε περίπτωση που δεχτούμε πιέσεις από τους αξιολογητές.   
  2. Σε κάθε περίπτωση οι στάσεις εργασίας που έχει κηρύξει η ΔΟΕ για τις περιπτώσεις που οι αξιολογητές επιχειρούν να μπουν στις τάξεις μας, είναι σε ισχύ. Δεν έχουν κριθεί παράνομες αφού δεν προσέφυγε εναντίον τους το ΥΠΑΙΘΑ. Δείτε εδώ την απόφαση της ΔΟΕ για τον Μάρτιο. Επομένως μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε- εφόσον υπάρξει ανάγκη- στο μεταβατικό στάδιο μέχρι καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Επιπλέον το Δ.Σ. του συλλόγου αποφάσισε την αποζημίωση των συναδέλφων των συναδέλφων που θα κάνουν χρήση των στάσεων εργασίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται αποφασιστικά, μαζικά, ανυποχώρητα!

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.