ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. (11/4/2024) 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 11/4 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Π.Ε. Πειραιά στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εξαιτίας της χουντικής έμπνευσης εγκυκλίου (3/4/2024) του Γ.Γ. κ. Κατσαρού «περί αντικατάστασης στελεχών εκπαίδευσης που δε συμμετέχουν στην ατομική αξιολόγηση» και, ακολούθως, συνάντηση με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Μεϊντάση Αθανασία.

Στη συνάντηση με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης όλοι οι εκπρόσωποι των ΔΣ των συλλόγων, καθώς και η εκπρόσωπος από το ΔΣ της ΔΟΕ, Κατερίνα Λεπτουργίδου, που παρευρέθηκε, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ επιχειρούν να  επιβάλουν ένα καθεστώς τρόμου με συνεχείς απειλές για επιβολή ποινών  με στόχο να εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς και να τους υποχρεώσουν να σκύψουν το κεφάλι αποδεχόμενοι το νέο σχολείο της αγοράς και εμπορευματοποίησης.

 Το ΥΠΑΙΘΑ προσέφυγε δεκατέσσερις φορές στα δικαστήρια μέσα στα τρία χρόνια που διαρκεί ο αγώνας του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά οι προσπάθειές του «πέφτουν στο κενό», παρά την τελευταία κατάπτυστη απόφαση του δικαστηρίου που απαγορεύει στους εκπαιδευτικούς να απεργούν για ψηφισμένο νόμο.

Τόνισαν ότι, παρά το κλίμα τρομοκρατίας από την κυβέρνηση και την αστική δικαιοσύνη, οι εκπαιδευτικοί, με περηφάνια και ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, προσήλθαν σε μαζικές συνελεύσεις με απαρτία, κηρύσσοντας απεργία-αποχή από τα σωματεία τους. Έδωσαν έτσι νέα ώθηση στον αγώνα και οδήγησαν στη λήψη απόφασης για κήρυξη απεργίας-αποχής από την ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ που ακολούθησε την 1 Απριλίου.

Ανέφεραν ότι το ΥΠΑΙΘΑ σε μία ακόμα κίνηση πανικού εξέδωσε στις 3 Απριλίου εγκύκλιο «περί αντικατάστασης στελεχών εκπαίδευσης που δε συμμετέχουν στην ατομική αξιολόγηση», που αποτελεί «μνημείο αυθαιρεσίας και δημοκρατικής εκτροπής», αφού δεν αναγνωρίζει στους εκπαιδευτικούς -και συγκεκριμένα στους/στις  Διευθυντές- ντριες και Προϊσταμένους-νες- το συνταγματικό δικαίωμα να συμμετέχουν σε νόμιμα κηρυγμένη απεργία – αποχή από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης.

Διεμήνυσαν ενώπιον της Διευθύντριας Εκπαίδευσης πως όποια από τα στελέχη εκπαίδευσης (Διευθυντές Εκπαίδευσης, Συμβούλια Επιλογής & Υπηρεσιακά  Συμβούλια), που καλούνται να υλοποιήσουν τις αυθαίρετες  πράξεις του ΥΠΑΙΘΑ και να εκδώσουν πράξεις αντικατάστασης, παραβλέψουν ότι οι διευθυντές-ντριες και οι προϊστάμενοι-νες είναι απεργοί και υπογράψουν αυτές τις πράξεις, έχουν προσωπική και νομική ευθύνη και θα αντιμετωπιστούν με κάθε συνδικαλιστικό, νομικό και πολιτικό μέσο.  

Κλείνοντας, κάλεσαν τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης, όπως δεν παρανόμησε και εξέδωσε διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης για τους νεοδιόριστους του 2020, σε αντίθεση με άλλες διευθύνσεις που δεν εξέδωσαν ή έκαναν ανακλήσεις και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγές των νεοδιόριστων, έτσι και τώρα να μην προχωρήσει σε παύση-αντικατάσταση Διευθυντριών/ντών & προϊσταμένων εφαρμόζοντας προδήλως παράνομες εγκυκλίους.

Από τη μεριά της η Διευθύντρια Εκπαίδευσης, αφού άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των Συλλόγων, δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη αντικατάσταση διευθυντών, θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία ευθύνης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, καθώς δεν υπάρχουν στην επετηρίδα άλλοι διευθυντές για να αντικαταστήσει. Η περίοδος που διανύουμε είναι σχεδόν στο τέλος της σχολικής χρονιάς και η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Δεν εφησυχάζουμε! Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη και την απόσυρση όλου του νομοθετικού πλαισίου για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών που επιχειρείται με την αξιολόγηση.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

Καλούμε την ΔΟΕ να πάρει απόφαση συμμετοχής στην πανεργατική απεργία της 17/4 αναδεικνύοντας τα αιτήματα της δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου, της κατάργησης της αξιολόγησης, της αναγκαιότητας και σπουδαιότητας υπογραφής ΣΣΕ, των αυξήσεων στους μισθούς, του ωραρίου των Νηπιαγωγών, του διορισμού- μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών, της ακώλυτης μονιμοποίησης όλων των νεοδιόριστων.

Το παραπάνω δελτίο υπογράφουν οι Σύλλογοι: Πειραιά η « Πρόοδος», Νίκαιας – Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Πειραιά «Ρήγα Φεραίος», Κορυδαλλού- Αγίας Βαρβάρας, Σαλαμίνας, Αργοσαρωνικού.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.